Isamaaliidu nimekirjas ei kandideeri seekord suursaadik Jüri Luik, kes on Eesti delegatsiooni juht NATO-ga peetavatel kõnelustel.

Isamaaliidu nimekirjas kandideerib kümme tegevvaimulikku, neist kolm juhivad praostkonda.

Parteijuhi Kelami sõnul on tal heameel, et kandideerivad noorpoliitikud nagu Noor-Isamaa esimees Margus Tsahkna, Noor-Isamaa Tallinna piirkonna juht Anna-Grete Gutman ja Võru abilinnapea Andres Kõiv.

Nimekirjas on näitlejad Merle Jääger ja Dajan Ahmet ning tuntud kirurg Mihhail Feštšin.

Taas on nimekirjas Eesti iseseisvumise taastamisel aktiivsed poliitikud olnud Lagle Parek, Trivimi Velliste, Mari-Ann Kelam ja Jüri Adams.

Tallinnas Haaberstis, Kristiines ja Põhja-Tallinnas kandideerivad esikolmikus Andres Herkel, Liisa Pakosta ja Mart Aare, Pirital, Lasnamäel ja Kesklinnas Toivo Jürgenson, Toomas Tõniste ja Sirje Kiin, Nõmmel ja Mustamäel Lauri Vahtre, Mari-Ann Kelam ja Kadri Jäätma.

Harju- ja Raplamaal on esikolmikus Tunne Kelam, Jaana Padrik ja Kaul Nurm, Lääne-, Saare- ja Hiiumaal Mart Nutt, Toomas Takkis ning Erki Tamm, Lääne-Virumaal Mart Laar, Jaanus Reisner ning Mihkel Juhkami. Ida-Virumaal on esikolmikus Aimar Altosaar, Vallo Reimaa ja Enno Vinni, Järva- ja Viljandimaal Helior-Valdor Seeder, Mihhail Feštšin ja Erni Ilsen, Jõgeva- ja Tartumaal Ants Paju, Joel Luhamets ja Kalle Jürgenson.

Tartu linna esinumbrid on Tõnis Lukas, Peeter Tulviste ja Pavel Pruunsild. Võru-, Valga- ja Põlvamaa esimesed on Andres Kõiv, Ermo Kruuse ja Tõnis Mark. Pärnumaa kandidaatide esikolmikus on Trivimi Velliste, Urmas Viilma ja Tarmo Loodus.

Riigikogu praegusest koosseisust ei kandideeri kolm inimest: fraktsiooni esimees Tiit Sinissaar ning Sirje Endre ja Peeter Olesk. Erakonna pressiesindaja ütles BNS-ile, et kahe viimase loobumise taga on halb tervis.

Sinissaar nentis, et on olnud Toompeal üle kümne aasta, neist üle viie fraktsiooni esimehena. “Pärast nii pikka aega mõtled tahes-tahtmatult, kas on mõtet veel pürgida,” ütles ta. “Neid staažikaid loobujaid on ju teisigi.”

Sinissaar lisas, et rääkis sellest erakonna esimehele Tunne Kelamile juba novembris. “Siis leppisime kokku, et kui erakonnal mind tõesti väga vaja on, võtan end kokku ja kandideerin veel kord,” ütles ta. “Seda ei juhtunud ja erakonna juhatuse 30. detsembri protokollis on, et ma jään kõrvale.”

Sinissaare sõnul ei maksa selles siiski otsida vastuolu Mart Laari ja Kelami toetajate vahel. “Pärast Laari loobumist olin üks neist, kes Kelamit väga selgelt toetas,” ütles ta.

Kunagine ajakirjanik Sinissaar ütles, et konkreetseid tulevikuplaane tal veel pole. “Aga miks mitte näiteks meedia,” lisas ta. “Muidugi on ka teisi võimalusi, sest riigikogu õpetab siiski palju.”.