“Isamaaliidule ei ole vastuvõetav uus poliitika, mis on asendanud ühiskondliku dialoogi lihtlausetest ja loosungitest koosneva monoloogiga,” seisab suurkogu avalduses. “Isamaaliit on vastu demokraatia piiramisele.”

Opositsioonipartei hinnangul toimub “lihtsa riigi” sildi all otsustajate ringi ahendamine ning riigi raha jagamine poliitilise lojaalsuse alusel.

Isamaaliit väljendas ka muret uue kodakondsuspoliitika pärast, mis nende hinnangul kõigutab rahvusriigi aluseid, lühendades paiksustsensust ning võttes maha eesti keele oskuse nõude.

“Isamaaliit tuletab meelde, et Eesti riigi lõid eestlased enda jaoks, mitte parteide ja ametnike jaoks,” seisab avalduses.

Suurkogu meenutas, et viisteist aastat tagasi algatatud kodanike komiteede liikumine tagas Eesti taasiseseisvumise õigusliku järjepidevuse alusel.

“Eesti ajaloo suurim kodanikualgatus näitas, kuidas ajaloo murdepunktis saab otsustavaks kodanike vaba tahe ning organiseerumisvõime. Täna teadvustab Eesti ühiskond üha selgemalt vabade kodanikuühenduste rolli,” kinnitas Isamaaliit.

“Ometi sunnib tänane valitsuspoliitika kõva häälega küsima — kas ehitame jätkuvalt riiki kodanike jaoks? Või püütakse Eesti kodanikke hoopis sundparteistada ja riigistada, käsitledes neid “massina”, mida on vaja juhtida ning mõjutada üha kallima valimiskampaania ning reklaamiga,” küsis suurkogu.

Isamaaliit deklareeris, et tahab ehitada Eestit, kus on selged väärtushinnangud ja arenenud vastutustunne, kus väärtustatakse lapsi ja tervet perekonda, kus pühendatakse aega ja tähelepanu noorsoo isamaalisele kasvatusele ning kus inimese edu sõltub tema algatusvõimest, tööst ja oskustest.

Paljuski samasisulisi mõtteid sisaldas Erki Noole esimene kõne erakonnakaaslaste ees, mille Isamaaliit koos suurkogu avaldustega laupäeval väljastas.

Nool pööras ka suurt tähelepanu EL-i temaatikale. “Nüüd on aeg mõista, et Eesti rahvuslikud huvid ei ole ja ei saagi olla vastandlikud Euroopaga,” ütles ta. “Ei, need on samasuunalised.”

Nool kinnitas, et Isamaliidul on täita erakordselt vastutusrikas roll EL-is. “Me kuulume Euroopa suurimasse ja mõjukaimasse poliitilisse perekonda,” ütles ta. “Tugevnevas europarlamendis kasvab meie parteiperekonna kaal pärast suviseid valimisi veelgi.”

Europarlamendi kandidaatide nimekirja kinnitab Isamaaliidu volikogu märtsis.

Erakonna esimees Tunne Kelam ütles “Aktuaalses Kaameras”, et seoses europarlamendi valimistega on Isamaaliit pakkunud koostööd Res Publicale, kuid pole seni positiivset vastukaja sanud.