Reformierakond hakkas Isamaaliitu Keskerakonna asemel peamise vastasena poliitilisel areenil käsitlema ammu enne võimukriisi Toompeal, kirjutas Tribüün.

Reformierakonda ülikriitiliselt iseloomustavas artiklis seisab, et reformistide koalitsiooni lõhkumise ja Isamaaliidu maine täistegemise plaan oli küll pikaajaline ja läbimõeldud, kuid Tõnis Paltsi tegevuse peale solvunud Reformierakonna esimehe Siim Kallase emotsioonide tõttu väljusid sündmused kontrolli alt varem, kui plaanitud.

Vastuolud said Tribüüni hinnangul alguse juba riigikogu valimiste järel, kus Reformierakonna asemel läksid uue võimuliidu juhtohjad üle Isamaaliidule.

“Eriti valuliseks tegi oravate reaktsiooni tõdemus, et Isamaaliit suutis üle lüüa palju senini enamasti Reformierakonna poolt hääletanud valijaid nooremast põlvkonnast ja äriringkondadest. Rääkimata isegi saadikukandidaatidest — Jüri Mõis näiteks,” seisab Tribüüni artiklis, mille autor on märkimata.

Tribüün teatas, et Reformierakonna tuumiku otsus käsitleda Isamaaliitu vaenlasena oli suunatud sellele, et kahjustada võimalikult rohkem Isamaaliidu autoriteeti ja häirida tema ministrite tegevust.

Vaenupoliitika jõudis ajalehe andmeil esimese selge tulemuseni Reformierakonna juhatuse koosolekul, mis otsustas Tartu linnapea Andrus Ansipi eestvõttel presidendikampaania eduka elluviimise nimel kukutada läbi haldusterritoriaalne reform.

“Olukord oli paradoksaalne, kui end ratsionaalsete uuenduste eest võitlejaks kuulutanud Reformierakond ootamatult ja partnereid oma otsusest informeerimata teatas, et haldusreformi on võimalik teha ainult valdade vabatahtliku liitumise teel,” kirjutab Isamaaliidu ajaleht. “Samas oli ju kõigile päevselge, et vabatahtlikult mingit reformi ei sünni.”

Variserlikuks nimetab artikkel seda, et Isamaaliitu kuuluval siseminister Tarmo Loodusel lasti ebapopulaarse otsuse osas põhjalik eeltöö ära teha, kuid Kallase juhitav rahandusministeerium jättis selle teadlikult tegemata.

Tribüün väidab, et Reformierakonna arvestuste kohaselt pidi Tallinnas koostöö alustamise järel Keskerakonnaga kolmikliit ka Toompeal lagunema, kuid arvestusega, et Reformierakonna ministrid visatakse valitsusest välja ning järgneks nõrk vähemusvalitsus, mida saaks lõputult rünnata.

“Kui aga reetmine alla neelataks ja oravaile jäetaks ministriportfellid, järgneks Isamaaliidu totaalne näokaotus, mis oleks jällegi Reformierakonna tubli töövõit.”

Lõpetuseks märkis Tribüün, et nüüdseks on Reformierakonna ja Keskerakonna koostöö saanud avalikkusele nähtavaks. “Reeturi maine jääb aga Reformierakonnale külge ja nüüd on Eestis juba kaks erakonda, kellega koostööle asudes nende partnerid teavad arvestada, et ühel hetkel lõpeb see reetmisega.”