„Vastuolu tuleb riigikohtu 28. oktoobri otsusest, mille kohaselt on erakoolide tegevuskulude kompenseerimine omavalitsustele riigi ülesanne, kuid kehtiva erakooliseaduse kohaselt on see siiani olnud kohaliku omavalitsuse pädevus. Tekkinud on absurdne olukord, mis vajab kiiret lahendust, sest vastasel juhul võib kaasneda erakoolide sulgemislaine,“ rääkis eelnõu üks algatajatest, riigikogu kultuurikomisjoni liige Andrus Saare.

Saare sõnul täidavad erakoolid, mille hulgas on ka erivajadusega laste koole, haridusmaastikul tühimikku, millega munitsipaalkoolidel ei ole jõukohane ega mõistlik tegeleda.

„Erakoolid on hetkel olukorras, kus seaduse kohaselt on neil on õigus saada toetust omavalitustelt, kuid selle tegelikuks saamiseks võib olla vajalik kohtusse pöördumine. Samal ajal annab Riigikohtu otsus omavalitsustele õiguse nõuda see summa välja riigieelarvest, millega seoses võib samuti olla tarvilik kohtu poole pöörduda. Sisuliselt on tekkinud olukord, kus iga erakooli toetamisega võib alguse saada kaks kohtuasja,“ ütles Saare.

Tema sõnul on kohtuskäimine aeganõudev ning väikestele erakoolidele tähendab see eelarves pidevat muret, otseseid toimetulekuraskusi ning stressi kooliperele. „

Koolidel on tulnud võtta pangalaenu, et maksta ära rendi-, sooja- ning elektriarved, mõned on saanud oma makseid ajatada tänu vastutulelikele rendileandjatele. Osa koole peavad mõtlema õpetajate koondamisele, halvimal juhul tuleb kool sulgeda,“ nentis Saare.

Saare lisas, et enne riigikogu valimisi ei jõua valitsus riigikogule menetlemiseks uut pikaajalist rahastamissüsteemi välja töötada, mistõttu peaks algatatud eelnõu kohaselt kuni komplektse lahenduse väljatöötamiseni rahastama erakoole riik . See annab tema sõnul erakoolidele järgmisteks aastataks kindluse, et neile jääb kehtima seni kehtinud õigus tegevustoetusele.