Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Urmas Reinsalu teatas täna hommikul erakonnakaaslastele saadetud kirjas, et loobub kevadistel riigikogu valimistel erakonna esinumbri kohast ning et IRLi peaministrikandiaadiks saab Juhan Parts.


Loe Reinsalu kirja parteikaaslastele siit!

Erakonna esimees Urmas Reinsalu alustas pressikonverentsi enda sõnumi kordamisega, et ta tegi Partsile ettepaneku hakata peaministrikandidaadiks ja Parts võttis selle peale väikest kaalumist vastu.

Reinsalu lisas, et Parts on see mees, keda ta usaldab valitsust juhtima. "Tal on piisavalt kogemust, et keerulises situatsioonis langetada õigeid otsuseid," ütles Reinsalu. IRL-i esimehe sõnul kavatseb ta aga siiski edaspidigi jääda erakonna juhiks.

Juhan Parts lubas aga, et "moosijuttu ei kavatse ta eesti rahvale ajada". Parts ütles, et lähenevaid valimisi võiks võrrelda 90-ndate aastate valimistega, kuna rahvusvaheline olukord ja Eesti praegused väljakutsed on mõneti sarnased toonase ajaga.

Partsi sõnul näeb ta enda ülesandena, kui erakonna volikogu talle selle mandaadi pühapäeval annab, panna kokku parim programm ja parim meeskond. "Me ei ela enam ainult riigis, kus valitsus ja poliitikud kujundavad meie tulevikku. Seda saame me teha ikka koos," ütles Parts.

Ajakirjanike küsimustele vastatates ütles aga Reinsalu IRLi langevaid reitinguid kommenteerides, et edaspidi tuleb teha õigeid otsuseid. "Mis puudutab reitinguid, siis meie strateegia on lihtne: tippvorm tuleb saavutada võistluste ajaks," ütles Reinsalu ja meenutas, et erakond olevat ennemgi valimiste ajaks suurema toetuse saavutanud, kui varasemad uuringud on näidanud. Ka Juhan Parts avaldas lootust, et eesti rahvas teeb ikka õige valiku valimistel.

Delfi ja Päevalehe küsimusele vastates ütles Parts, et erakond näeb valimistel ka olulisi programmilisi muudatusi ning eelkõige tulevad valimistel fookusesse Eesti majanduskasv, riigi enesemääratlus, Eesti geopoliitiline olukord, kodanikuühiskonna arendamine ja kasvamine ning maha jäänud inimestele rohkem tähelepanu pööramine.

Kuigi ajakirjanikud küsisid lisaküsimusena ka selle kohta, et kuidas IRL nüüd järsku need abivajajad alles enne valimisi üles leidis, ei tahtnud Parts sellega nõustuda. IRLi uue peaministrikandidaadi sõnul saavad just valitsus ja poliitikud mõjutada inimeste heaolu.