Koduomanikku trükitakse maksumaksja raha eest ja kuna selles võtab sõna kaks riigikogu valimistel kandideerivat inimest ning Pärna artiklis on viiteid praeguse valitsuse puudujääkidele, siis meenutab ajaleht sellega juba Tallinna linnaosalehti, milles käitutakse sarnase malli järgi.

Oma ülesastumist Koduomaniku veergudel selgitab Pärna sellega, et ta sai Eesti omanike keskliidu (EOKL) juhatuse esimeheks just enne numbri ilmumist. Enne Pärna ametisse asumist juhtis liitu üheksa aastat Urmas Reinsalu, Isamaa ja Res Publica liidu esimees.

"Kui omanike keskliit valis novembris omale uue esimehe, siis on ju loogiline, kui ta ka järgmises numbris oma mõtteid ja plaane liidu liikmetega jagab," kommenteeris Pärna. Vastuolu riigi toetatud ajalehes oma mõtete avaldamise ja riigikogu valimistel kandideerimise vahel Pärna ei näe.

"See on iga kodaniku põhiseaduslik õigus olla rahva esindaja ja seetõttu ei pea ju peitu pugema, mitte kirjutama, laulma, näitlema, oma seisukohti avaldama. Nii nagu puuetega inimestel, ajakirjanikel, ettevõtjatel jne on vaja oma esindajaid parlamenti, nii on vaja seda ka koduomanikel," selgitas Pärna.

Ohtralt leheruumi on viimases Koduomanikus saanud ka juhatuse liige Priit Värk, kes kuulub samuti IRLi ja kandideerib riigikokku, kuid tema ei võtnud teemaks valimisi. "Liidu pikaajaline peasekretär Priit Värk analüüsib lehes liidu sügisel tellitud kodutunde uuringu tulemusi," sedastas Pärna.

Poliitiliste liikmetega apoliitiline organisatsioon

Pärna rõhutas, et omanike keskliit on apoliitiline organisatsioon. "Tegu on Eesti ühe vanima ja suurima kodanikuühendusega. 65 000 liikme hulgas on eelduslikult väga erineva soo, usutunnistuse ja poliitiliste vaadetega inimesi. Seega ei ühenda liitu poliitiline maailmavaade, vaid vajadus seista omanike huvide eest," lausus Pärna.

"Eelduslikult oleme surve- ja lobby-organisatsioon igasuguse valitsuse suhtes ja just riigikogu valimiste aastal on iga sellise organisatsiooni huvi, et erakonnad ja tulevane valitsemisprogramm sisaldaks nende kodanikeühenduste kaitstavaid huve," lisas ta.

Ajaleht Koduomanik on ilmunud regulaarselt mõned numbrid aastas ja viimased kuus-seitse aastat on ilmumist toetanud majandus- ja kommunikatsiooniministeerium. "Summade kasutamist kontrollib igal aastal ministeeriumi elamumajandusosakond ja korra on kontrollinud ka Riigikontroll."

"Riigi rahastamise eesmärk on olnud kodanikuühiskonna toetamine selles vallas ja toetuse pärast ei pea (ega saa) omanike esindusorganisatsioon olema valitsusele üdini lojaalne ja hoiduma asjakohasest kriitikast," lausus Pärna. "Tahame olla objektiivsed ja sõltumatud."

IRLiga valitsusele sõbra, IRLita valitsusele kiusaja tiitel?

2013. aastal, mil IRL oli valitsuses, sai koduomaniku sõbra tiitli IRLi valimislubadus ehk kodualuse maa maksuvabastus, kuid pärast IRLi lahkumist valitsusest osutus valitsus koduomaniku kiusajaks.

Pärna selgituste järgi olid valitsuse möödunud aasta sammud eelarve täitmise eesmärgil omanikke mittesoosivad ja seetõttu oli koduomaniku kiusaja tiitel põhjendatud.

"20 protsenti tõusis gaasiaktsiis, millel mõju küttekuludele; kolmandiku võrra kasvab küttekulu tuhandetele majadele, kes kütavad kerge kütteõliga; aastaid ei ole midagi ette võetud põhiseaduse vastaseks tunnistatud tehnovõrkude õiglaste talumistasude kehtestamiseks; looduskaitselisi piiranguid ei kompenseerita (Nabala)," loetles Pärna valitsusele kiusaja tiitli andmise põhjuseid.

Maamaksuvabastus pälvis koduomaniku sõbra tiitli Pärna sõnul seetõttu, et tol aastal tähendas see tuhandetele koduomanikele maksukoormuse vähenemist.

Pärna kinnitusel aga erakondlik kuuluvus tiitlite jagamist ei mõjuta, vaid lähtutakse faktidest. "Kui tekkis vaba elektriturg ja hinnad tõusid, siis pälvis koduomaniku kiusaja tiitli Eesti Energia, kuigi majandusminister ja regulatsioonide ettevalmistaja oli majandusminister Parts (IRL) ja meie liidu rahaline toetaja," rõhutas Pärna.

See, et ajaleht Koduomanik ilmus seekord valimiste eel, on Pärna kinnitusel juhuslik ja "valimiste probleem". Mehe sõnul on traditsioon, et enne koduomanike kongressi ilmub ka ajaleht, mis kutsub foorumist osa võtma. Koduomanike kongress toimus tänavu jaanuaris.

Lõike Pärna artiklist:

"Omanikud ootavad uuelt parlamendilt ja valitsuselt, et seadusandja ei oleks sõnamurdlik, kaasaks omanikke meid puudutavate otsuste vastuvõtmisse ja otsustaks ära aastaid lahendamist vajavad probleemid."

"Üks selliseid on tehnovõrkude talumistasude kehtestamine. Riigikohus on kahel korral tunnistanud need tasumäärad õiguskantsleri ettepanekul põhiseadusvastaseks kui naeruväärsed ja omanike õigustatud huve mittearvestavad. Valitsuse suhtumist omanike põhiseaduslikesse õigustesse näitab see, et kahe aasta jooksul pärast kohtulahendit ei ole astutud mingeid samme uute määrade kehtestamiseks ja ministeeriumid veeretavad vastutust nagu rahvaste palli."

"Meie õigustest ülesõitmise näiteid oli eelmisel aastal veelgi," tegi Pärna maha praegust riigivõimu.