Väidetavalt on IRLi viimase kahe nädalaga vastu võetud 175 uut liiget, kelle on toonud esimehe valimistel Jaan Männikut toetavad inimesed. Rein Kilgi endine väimees Kaspar Kokk tõi erakonda 60 uut liiget, kes on kõik Pärnust ja seotud Kilgi ettevõtetega. Kilk on samuti Männiku toetaja.

Isamaa ja Res Publica Liidu esimehekandidaat Margus Tsahkna ütles Delfile, et ta teab umbkaudu, kui palju uusi inimesi on erakonnaga viimasel ajal liitunud, kuid ta ei tea asjaolusid ning ei oska kommenteerida liitunute seotust Jaan Männiku või tema toetaja Rein Kilgiga.

Tsahkna sõnul on aga ka varasematel aastatel enne suurkogu erakonda liikmeid toodud eesmärgiga esimehe või juhatuse valimistulemusi mõjutada ning selline käitumine peab lõppema.

„See on oluliselt mõjutanud seda, kuhu me erakonnana oleme jõudnud. See ei ole avatud erakonna liikmetele suunatud demokratlik süsteem, vaid see on valimistulemuste manipuleerimine,“ sõnas Tsahkna.

„Kui need inimesed on teadlikult, maalilmavaateliselt, selgelt aru saanud, et nad liituvad meie erakonnaga ja jagavad meie väärtusi, siis ei ole probleemi, aga siin on olnud näiteid, kus osa inimesi ei tea tegelikult sisuliselt, miks nad erakonnaga liituvad, mis erakond see on.“

Tsahkna sõnul on selline hääletamistulemuste mõjutamiseks erakonnaga liitumine üks osa IRLi probleemist, kuna see vähendab erakonnaliikmete usaldust oma erakonna vastu. „Seda saab ainult hukka mõista,“ lisas Tsahkna, „seda ei saa tolereerida.“

„Selline tegevus, kus tuuakse massiliselt inimesi kohale, kes sisuliselt ei pruugi olla üldse kursis, et mis maailmavaatega ja mis erakond see on, see võib-olla vähendab ka meie erakonnaliikmete usku, et nendest sõltub midagi suurkogul,“ lisas Tsahkna.

Häältega manipuleerimine on pannud liikmeid lahkuma

Selline käitumine on üks põhjuseid, miks pärast üldkogusid on IRLi ridadest lahkunud osa liikmeid, keda selline asi on ärritanud. „Näiteks Vabaerakonna algatusrühma tekkepõhjused olid ju osaliselt seotud selle kultuuritusega. Valimissüsteemiga mängimine kahjustab jätkuvalt erakonda.“

„Ma loodan, et üldkogule tuleb võimalikult palju neid erakonnaliikmeid, kes hoolivad sellest, kuidas erakond edasi läheb,“ kutsus Tsahkna erakonnaliikmeid üles üldkogule kohale minema. „Ma tahan väga, et valimine 6. juunil oleks aus ja läbipaistev.“

Kui Tsahkna erakonnaga Isamaaliit ühines, siis kutsuti ta juhatuse koosolekule. Ka praegu oleks mehe hinnangul mõistlik, et liituda sooviv inimene kutsutaks piirkonna juhatuse koosolekule ning enne vastuvõtmist temaga räägitaks. Nii saadaks aru, kas ta tõesti tahab panustada ja kas tal on sama maailmavaade. Selline vastuvõtmisviis tõstaks Tsahkna sõnul ka liituja teadlikust.

Tsahkna avaldas siiski heameelt selle üle, et erakonnal on kaks esimehekandidaati, kuna nõnda saab erakonna edasiviimise osas debatti pidada. Teisalt märkis ta, et ta ise kandideerib esimeheks, kuna on IRLi liige olnud pikalt, tunneb erakonda ja ka aktiivseid liikmeid. Männik liitus IRLiga alles 20. mail ehk 11 päeva eest.

Erakonna liikmeskond fikseeritakse kümme päeva enne üldkogu, nii et alates neljapäevast liitunud inimesed üldkogul hääletada ei saa.

IRLi Pärnu arendusjuht Teele Karro ütles Delfile, et Pärnu piirkonnas liitus erakonnaga kuu alguse poole umbes 50 inimest. Kas nad on seotud Kilgi ettevõtetega, ei osanud ta kommenteerida.

Margus Tsahkna ja Jaan Männiku debatti saab vaadata homme pärastlõunal Delfis.