„Ma tahan, et erakonna aukohus teeks selged ettepanekud ka nende suhtes, kelle süül need kriminaalse taustaga inimesed erakonda sattusid,“ toonitas Reinsalu ja lisas: „See seltskond visatakse erakonnast välja ja kogu lugu.“

Küsimusele, kelle süül kriminaalse taustaga inimesed erakonda sattusid, vastas Reinsalu, et ta ei taha spekuleerida ning loodetavasti annab sellele küsimusele ammendava vastuse aukohus.

„Niisuguse seltskonna nii kiire koondumine erakonda ei olnud kindlasti juhuslik ja erakonna huvides on, et erakond saaks ühese vastuse, kuidas need inimesed erakonda sattusid ja need inimesed peavad vastutama selle eest. Ma usun, et aukohus teeb piisavalt jäigad ettepanekud ka nende isikute suhtes.“

„Kõik erakonnaliikmed ootavad vastuseid ja neil on õigus vastused saada. Ja saada ka selged vastused sellele, kuidas erakond sellesse suhtub, et taolistel isikutel oli võimalik erakonnaga liituda,“ sõnas Reinsalu.

IRLi esimees kinnitas, et laupäeval toimuval suurkogul äsja liitunud kriminaalse taustaga inimesed hääletada ei saa. „Siin ei ole küsimustki, see on välistatud, et need inimesed saavad suurkogul osaleda. Ma saadan nendel minutitel erakonna eestseisusele ettepaneku ja täna on need isikud erakonnast välja arvatud,“ rõhutas ta.

Kell 10.30 oligi käimas IRLi eestseisuse elektrooniline koosolek, kus peab toimuma ka hääletus kriminaalse taustaga liikmete väljaheitmise üle. Reinsalu soovi järgi peavad need inimesed olema erakonna nimekirjast välja arvatud keskpäevaks.

Karistusregistrist kontrollitakse liitujate tausta praegu pisteliselt. Siis, kui liituja suhtes tekib mingi kahtlus. „Üldrutiini ei ole, eks nüüd tuleb üle vaadata ka see, et kas seda süsteemi tuleks jäigemalt tõhustada,“ lisas Reinsalu.

Tänane Eesti Päevaleht kirjutas, et ligi kolmandik, täpsemalt 17 Pärnus värskelt Isamaa ja Res Publica Liiduga liitunud inimestest on kriminaalkorras karistatud.