IRLi eestseisus otsustas konsensuslikult võtta teadmiseks erakonna aukohtu otsuse, millega mõistetakse üheselt hukka katsed manipuleerida erakonna juhtorganite valimisi ning viia sisse vajalikud põhikirja muudatused, et tulevikus oleks sarnaste olukordade tekkimine välistatud.

„IRLi siseelu on alati olnud avalikkuse ees avatud ja eks see on meie tugevus kui ka nõrkus. Tänane ühehäälne eestseisuse otsus annab mulle usku ühiselt edasiminekuks,“ ütles Tsahkna.

„Suurkogul sain tugeva mandaadi muuta erakonna sisekultuuri, et tulevikus välistada katsed manipuleerida juhtorganite valimistulemusi ning taastada usaldus nii erakonna sees kui väljas. Tänane eestseisus kinnitas, et ollakse nende muutuste elluviimise taga,“ rõhutas Tsahkna.

Erakonna esimees lisas, et „Olen teinud oma ettepanekud põhikirja muutusteks ja kutsun oktoobri lõpus kokku IRLi suurkogu, et need ellu viia. Enne seda arutame esitatud ettepanekud erakonna siseselt piirkondadega läbi.“

Margus Tsahkna ettepanekul tuleb uusi liikmeid vastu võtta piirkonna juhatuse koosolekul kandidaadiga isiklikult kohtudes. Samuti peab kandidaadil olema liikmeavaldusel kirjas ka erakonna liikmest soovitaja. Tsahkna sõnul tuleb muuta ka juhtorganite valimissüsteemi, et minimaliseerida võimalusi valimisblokkide tekkeks, mis soodustavad valimistulemustega manipuleerimist.

Täna kell 2 kogunes IRLi eestseisus arutama erakonna aukohtu aruannet sellest, kuidas sattus enne IRLi suurkogu erakonda paarkümmend kriminaali.

Esmaspäeval arutas IRLi aukohus erakonna suurkogu eel toimunud suurearvulist liikmete värbamist, et manipuleerida valimistulemustega ja otsustas mõista sellise käitumise üheselt hukka. Aukohus tegi eestseisusele ettepanekud, et vältida järgmistel erakonna sisevalimistel analoogsete probleemide kordumist.

IRLi noorteorganisatsiooni juht Linda Eichler ütles Delfile erakonna aukohtu otsust kommenteerides, et tegu oli liialt ühepoolse menetlusega, mille tulemusel soovitakse noortekogu rünnata.

"See on äraostmatute üritus rünnata muudatusi soovivat noortekogu, kuna nad tunnevad pärast valimiskaotust oma autoriteeti erakonna sees ohustatuna," ütles Eichler esmaspäeval Delfile.

"Minu nime sinna toppimine näitab seda ilmekalt, sest teati hästi, et minu nimi oli avaldusele soovitajaks märgitud ilma minult selleks eelnevalt luba küsimata. Selle nime kirjutaja on ise seda ka Delfile öelnud," lisas noortekogu juht.

Kuigi Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) aukohus osutas oma tänases otsuses, et erakonna eestseisuse ja volikogu liikme Tõnis Paltsi kirjeldatud tegevused "on vastuolus üldtunnustatud kõlblusnormidega ning erakonna põhiväärtustega", ei kavatse mees enda kinnitusel erakonnast lahkuda.

"Ma ei ole mitte ühtegi inimest elus erakonda kutsunud ega soovitanud kedagi kutsuda," ütles Palts Delfile aukohtu otsust kommenteerides.

Erakonnast lahkumise kohta vastas Palts, et ta ei kavatse parteist "kindlasti mitte" lahkuda.

"Ma kindlasti ei lähe erakonnast mitte kuhugi ja ma juurin välja sellised tegelased, kes on aukohtusse äraostmatute poolt pandud," ütles Palts nädala alguses Delfile.

AUKOHTU OTSUSE KOKKUVÕTE:

Menetluse alustamise ajend

Erakonna aukohtule on laekunud 04.06.2015.a erakonna liikme Agu Laiuse avaldus, milles Agu Laius palub erakonna aukohtul uurida ja analüüsida erakonda liikmete värbamist häältega manipuleerimise eesmärgil.

Erakonna aukohtu hinnangu kokkuvõte

1. Aukohus on jõudnud veendumusele, et enne 06.06.2015 aasta erakonna suurkogu toimus katse manipuleerida valimistulemustega, mille käigus värvati erakonda suurearvuliselt liikmeid, sh üle kahekümne erakonna mainet kahjustava minevikuga isiku. Valimistulemustega manipuleerimine sai võimalikuks, kuivõrd erakond ei olnud 2012.aasta sarnasest olukorrast õppust võtnud ning järeldusi ega põhikirjalisi muudatusi teinud. Eelneva tulemusel sai kannatada erakonna maine.

2. Aukohus jõudis arusaamisele, et Tõnis Paltsi poolt erakonna eestseisusele saadetud kirjas, kus on kirjeldatud tema poolt initsieeritud tegevused juhtorganite valimistulemuste mõjutamiseks, vastasid suures osas tegelikkusele.

3. Aukohus tuvastas, et erakonna mainet kahjustava minevikuga isikute värbamisega oli otseselt seotud Sander Kilk, kes vastavad liikmeks astumise avaldused tõi erakonna Pärnu piirkonna töötaja kätte.

4. Aukohus tuvastas, et aukohtu liige Mari Agarmaa ning IRLi noortekogu juht Linda Eichler olid kahe vahetult suurkogu eel värvatud erakonna mainet kahjustava minevikuga isiku soovitajateks ning tõid isiklikult nende liikmeavaldused erakonna kontorisse.

5. Kuigi Tõnis Paltsi poolt kirjeldatud tegevused enne suurkogu korraldatud valimistulemuste manipuleerimise katsed ei ole erakonnas kui demokraatlikus liikmeühenduses, otseselt ebaseaduslikud, on aukohus seisukohal, et taolised tegevused on vastuolus üldtunnustatud kõlblusnormidega ning erakonna põhiväärtustega, mille tulemusel on erakonnale tekkinud oluline mainekahju.

Erakonna aukohus peab oluliseks rõhutada, et eristada tuleb eraldi õiguslikku käitumist juriidilises mõttes, eetilist käitumist üldiste kõlblusnormide ning ühiskonnas tunnustatud käitumisnormide mõttes kui ka käitumist poliitikuna ning erakonna liikmena, kellel on ühiskonna ees kõrgendatud moraali- ja käitumisnormi ootused ning kelle suhtes on avalikkusel kõrgendatud huvi.

6. Aukohtu hinnangul on enne 06.06.2015.a erakonna Suurkogu toimunud valimistulemustega manipuleerimise katse erakonna põhiväärustega vastuolus olev tegevus ning teatud huvigrupi jaoks omakasupüüdlik mahitamine, sh on aukohtu hinnangul valmistulemuste mõjutamise planeerimine lubamatu. Antud juhtum on vastuolus erakonna põhiväärtustega, põhikirja mõttega ning üldtunnustatud kõlblusnormidega.

7. Aukohus on hinnangul, et toimunud valimiskampaania raames on eiratud ausat, demokraatlikku ja läbipaistvat võistlevuse põhimõtet, aukohus taunib sellist tegevust ning sellist tegevust korraldavate ja soodustavate isikute kuulumist meie erakonda ja nende juhtorganitesse.

IRLi aukohtu ettepanekud:

1. Mõista üheselt hukka erakonna juhtorganite valimistulemusi mõjutav käitumine, mis on vastuolus erakonna põhiväärtustega, põhikirja mõttega ning üldtunnustatud kõlblusnormidega.

2. Aukohus on tuvastanud ja jõudnud järeldusele, et erakonna põhikirjaga reguleeritud liikmete vastuvõtmise kord on puudulik ning ebatäpne ning teeb ettepaneku liikmete vastuvõtmise korda täpsustada. Kindlasti tuleb lisada eraldi regulatsioon erakonna liikmeavaldustele kohustuslike soovitajate kohta ning kehtestada soovitajatele kohustus ning vastutus kontrollida liikmekssoovijate tausta. Samuti tuleks kehtestada nõue, mille kohaselt kõikide liikmeks astuda soovijatega kohtutakse isiklikult erakonna piirkonna juhatuse koosoleku tasemel.

3. Algatada erakonna juhtorganite valimisi reguleerivate põhikirja sätete muutmine, et välistada nn valimisblokkide teke, mis soodustab valimistulemustega manipuleerimist.

4. Vaadata üle aukohtu tööd reguleerivad sätted, et tagada aukohtu tööd võimaldavad menetluslikud sammud ka olukorras, kus erakonna liige keeldub avatud koostööst aukohtuga, n lisada erakonna liikme kohustuse hulka kohustus vastata aukohtu pöördumistele, esitada aukohtu nõudel teavet ning ilmuda aukohtu kutsel aukohtu istungile.

5. Aukohtu poolt tehtud ettepanekud, mis nõuavad põhikirja muutmist suurkogul, võtta vastu enne järgmist, korralist valimiskogu.

6. Erakonna liikmetel, kes on seotud aukohtu poolt käesolevas otsuses taunitud ning kõlblusnormidele mittevastava ja erakonna põhiväärustega vastuolus oleva tegevusega, tuleks endil järele mõelda, kas nad kuuluvad õigesse erakonda, st kas nad jagavad samu väärtusi ja põhimõtteid, mis on IRLil.