Lukas ütles BNS-ile, et tema koos Andres Herkeli ning Tunne Kelamiga on ettepaneku teinud, aga kas erakorraline eestseisuse koosolek ka toimub, ta veel ei tea. "Praeguseks ei ole erakonna juhtkond ega kantselei minuga selles osas ühendust võtnud, kas ettepanek leidis käsitlemist," ütles Lukas. "Ma loodan, et leidis, sest praegu peaks kiiresti saama erakonnas asjad selgeks, kuidas erakond suhtub sellisesse poliitika ja eetiliselt väga kaheldava äri kokkusobitamisse."

Lukas kinnitas, et talle tuli uudis erakonnakaaslaste võimalikust elamislubade ärist suure üllatusena.

"Kui need inimesed vähegi mõtleksid, kuidas poliitiku ja riigikogu liikme staatus sobib kokku elamislubade müügi või hankimisega, saaksid nad aru, et need kaks asja kokku ei sobi," ütles ta. "Eesti riigi poliitiku vastutus on Eesti iseseisvust kaitsta, mitte seda küsimärgi alla seada. Vene kapitali mõju ja poliitikute otsene võimalik isiklik sõltuvus Vene kapitalist on kõige suurem julgeolekuoht, mis meil kaasajal on."

Lukase arvates lähtus siseminister Ken-Marti Vaher elamislubade kvooti tõstes seadusest. "Ta tegi seda seaduse piires. Esimesel poolaastal läks elamislubasid nagu leiba. Ma loodan, et ministri halvaks üllatuseks selgus, et osa poliitikuid on elamislubade taotluste lainet forsseerinud ja sellele minister reageerib," sõnas Lukas.

Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluvad poliitikud Indrek Raudne ja Nikolai Stelmach hangivad oma ettevõtete kaudu Vene uusrikastele Eesti elamislube, teatas kolmapäeval ETV saade "Pealtnägija".

Telesaate andmetel on Tallinna vanalinnas Kooli 1/3 asuva maja korterisse, mille omanikud on Tallinna volikogu liige Nikolai Stelmach, riigikogu liige Indrek Raudne ning nende erakonnakaaslasest riigikogu liige Siim Kabrits, oma firma registreerinud suur hulk Venemaa ja teiste endise Nõukogude Liidu liiduvabariikide miljonäre. "Ma arvan, neid on kindlasti noh.... sadakond võib olla neid täiesti vabalt," ütles Raudne.

Samuti on mehed ajakirjanduse andmetel registreerinud ühte Paldiskis asuvasse korterisse kümneid välismaalastest ärimehi.

Raudse ja Stelmachi sõnul võib nende tegevust nimetada investeerimisbürooks. Peamiselt käib see Stelmachile kuuluva firma Advisory Partners kaudu, mis jagab tihti kliente Raudse firmaga Integer Invest, mille põhivaldkond on ärikinnisvara.

Muu hulgas pakub ettevõte teenust, mida Stelmach nimetab company house’iks. "Company house tähendabki seda, et meie investeerimisbüroo kliendid on saanud võimaluse kergema ja niiöelda suurema raamatupidamisteenuse tarvis registreerida juriidilist aadressi emaettevõtetel oma holding ja haldusettevõtete aadressi meie company house’i," sõnas ta.

Läinud nädala seisuga oli korterisse registreeritud 78 firmat.

"Stelmach töötab tavaliselt läbi vahendajate või leiab mingil moel läbi oma tuttavate SNG kodanikest soovijaid, kes tahavad saada elamisluba ja ID-kaarti Eestis ja nii edasi ja edasi ja edasi. Selle eest pakutakse, ütleme nii... teatud summa eest.... väga kiiresti sellise teenuse vormistamist nii, et need inimesed viiakse Eesti firmade juhatusse ja tõstetakse aktsiakapitali ja nii edasi. Üldiselt skeem on selline," kirjeldas ärimees Ruslani varjunime taha peituv vene keelt kõnelenud mees

Ruslani sõnul makstakse Stelmachile raha reeglina sularahas: 50 protsenti ettemaksuks ja 50 protsenti pärast elamisloa ja Eesti ID-kaardi juriidilist vormistamist. Mehe väitel läheb selline vormistamisteenus tavaliselt maksma umbes 3500-4000 eurot.

Raudse sõnul ei ole aga õige väita, et kui mõni Vene ärimees läheb Stelmachi juurde ja maksab talle 3500-4000 eurot, siis saabki ta Eesti elamisloa. "Absoluutselt ei ole!" kinnitab ta.

Stelmach möönis, et kolm neljandikku nende kundedest on saanud Eesti elamisloa ja ID-kaardi. Kokku on neid Stelmachi sõnul 120–130 inimest.

Küsimusele, kas osa teenusest, mida nad vahendavad, on elamisloa saamine Eestis, vastab Raudne, et loomulikult. Ta kinnitas, et Advisory Partners uurib teenust ostvate inimeste tausta.

"Pealtnägija" andmetel asutati tänavu juulis OÜ Timeless Capital, mille osanik on Sergei Lalakin koos naise ja lastega. Balti Vene-uuringute Keskuse juht Vladimir Juškin sõnas, et Lalakin on väga rikas inimene, kuid ta on ühtlasi ka mõjuvõimsa Podolski kuritegeliku grupeeringu liider.