Laar lausus Delfile, et valimiste tulemusega võib üldjoontes rahul olla, kuigi ootused olid kõrgemad — vähemalt 20 protsenti.

Tema sõnul näitas rahvas selgelt, et ei usu Keskerakonna magusaid lubadusi ja valis seetõttu teise tee. “Vähemalt näitavad need valimistulemused üht-teist mõningatele gallupimeistritele, kes pasundasid Keskerakonna võidust.”

Laar nentis ka et rahvas hääletas selle liini jätkamise poolt, mida Eestis on viimase 15 aasta jooksul arendatud.

Et Reform nii palju hääli kogus, oli Laari sõnul põhjustatuid nende erakordselt agressiivsest valimiskampaaniast. Mitmed erakonna poliitikud leidsid samuti, et on juba ammu teada, et valimsitulemused otsustavad viimase kahe nädala jooksul tehtud agressiivne kampaania.

Sama leidis ka endine justiitsminister Ken-Marti Vaher. “Näiteks see reklaam, mida nad laupäeval raadios lasid, kus sireenide taustal hoiatati Keskerakonna võidu eest, oli üsna jõhker,” selgitas ta Delfile.

Ka Urmas Reinsalu sõnul oleksid IRLi tulemused olla paremad, aga rahul peab olema ka saadud häälte arvuga. “Nüüd tuleb tööd edasi teha.”

Kas see töö eeldab koalitsiooni või opositsiooni, polnud Delfiga vestelnud poliitikud valimispeol veel nõus avaldama, sest esialgu tähistati ühe pika ja pingelise perioodi lõppu. Üksmeelselt aga oldi nõus sellega, et arvestades seda tulemust, mis erakonnale alles paar kuud tagasi ennustati, on saadud häältesaak üsna kopsakas.

Kultase kohvikuks muudetud Moskvas tõusis tuju peale valimistulemuste kindlamaks muutumist iga minutiga. Kuigi tantsuplats oli täidetud toolidega, lükati need üsna pea kõrvale, et teha ruumi jalakeerutajatele. Ka Mart Laar ei pidanud paljuks abikaasaga rõõmsalt tantsu keerutada — kõigi piltnike rõõmuks muidugi.

Isamaa ja Res Publica pidu oli muuseas üks väheseid üritusi, kus lubati suitsu teha. Näiteks Reformi ja Keski pidudel pidi suitsu läitmiseks minema niiskesse õue.