IRLi volinike ettepaneku kohaselt tuleks muuta alkoholiseadust nii, et riiklikult oleksid sätestatud ühtsed kellaajad, millal alkoholi jaemüük on kauplustes ja tanklates piiratud, teatas IRLu Tartu piirkond.

“Kuna alkoholimüügipiirangu rakendamine on hetkel kohaliku omavalitsuse pädevuses, on seda võimalust kasutatud ebaühtlaselt,” märkis IRLi Tartu piirkonna esimees Peeter Laurson.

“Tartu linnas kehtib üldine müügipiirang hommikul kella neljast kuni seitsmeni, ning kauplustes kella kahest seitsmeni. See ei avalda aga sisulist pärssivat mõju tarbimisele, sest mitmetes naaberomavalitsustes, mille asumid on Tartu linnaga kokku sulanud, puuduvad alkoholi müügipiirangud üldse.”

“Alkoholi kättesaadavuse erinevus omavalitsuseti takistab nende positiivsete eesmärkideni jõudmist, mida Tartu linn on soovinud öise müügipiirangu kehtestamisega saavutada,” lisas Laurson.

Fraktsiooni esimees ja sotsiaalpoliitika dotsent Jüri Kõre rõhutas eelnõud volikogule üle andes, et kuivõrd Eestis tarbiti 2006. aastal ühe inimese kohta 12 liitrit absoluutalkoholi, on alkoholi tarbimine Eestis ilmselgelt omandanud mõõtmed, mis ohustavad rahvuse järjepidevust.

“Sotsiaalministeeriumi hinnangul tarbib 22% kogu täiskasvanud elanikkonnast alkoholi tervist kahjustavas koguses, mis omakorda tähendab 40% meestest ja 5% naistest,” ütles Kõre.

Jüri Kõre lisas, et Eesti Konjunktuuriinstituudi hiljutise küsitluse kohaselt pidas 77% Eesti elanikest vajalikuks riigipoolsete sammude astumist alkoholitarbimise vähendamiseks.

“Mitmel pool maailmas, kus alkohoolsete jookide müügiaega on riiklikult piiratud, on vähenenud liiklusõnnetuste, vigastuste ja vägivallajuhtude arv,” täpsustas ta. “Sama kinnitas ka Eestis omandatud aprillisündmustejärgne kogemus.”

Tartu volikogu hakkab eelnõud menetlema pärast suvepuhkust.