Tõsi küll, Jaanist sai parteilane ajal, kui täisealisuse ehk 18 aasta vanuse nõuet veel polnud. See kirjutati erakonnaseadusesse alles 1994. aasta lõpus.

“Sai kunagi selline rumal samm tehtud. Käisin koos klassikaaslastega üks kord kohal, tegin avalduse ja asi sellega piirdus,” rääkis Ekspressile nüüd täiseas mees, kes palus oma täisnime mitte avaldada.

Rekordiomanikul IRLil on registri järgi lausa 387 alaealisena erakonda võetud liiget, kellest noorim oli 1995. aastal parteisse astudes 12aastane. Vaid paarkümmend alaealist 387st astusid parteisse seaduslikult ehk enne 1994. aasta lõppu.

IRLi pressiesindaja Kaido Kukk selgitas, et Äriregister kajastab nende inimeste puhul hoopis erakonna noor- või toetajaliikmeks astumise kuupäeva. Kuid miks on siis registris kirjas, et nad astusid sel hetkel parteisse?

Alaealiste parteistamist soodustas 2009. aastani kasutusel olnud avalduse vorm, kuhu noored võisid märkida, et soovivad täisealiseks saades automaatselt saada IRLi liikmeks. Avalduse täitmise kuupäev on registris erakonna enda süül vääralt kajastatud kui liikmeks astumise aeg.

“Nüüd tuleb täisealiseks saades avaldus uuesti täita ning alaealisena täidetud avalduse alusel erakonna liikmeks vastu ei võeta,” kinnitas Kukk.

Sotsidega on alaealisena liitunud 21 inimest, kellest enamik on seda teinud ajal, mil seadus seda veel lubas. Näiteks oli Jarno Laur enne 18aastaseks saamist juba erakonna juhatuse liige ning juhatas 1992. aastal esimeste presidendivalimiste debatti.

“Oleme noorte salakavalale politiseerimisele kindlasti vastu,” ütles SDE peasekretär Indrek Saar. “Erinevalt mitmest teisest erakonnast ei ole noorsotsid täisealiseks saamisel saanud automaatselt erakonna liikmeteks.”

Reformierakonnal on neli lapseealisena liitunut. “Tegemist on olnud inimlike eksitustega Äriregistrisse sisestamisel – registris on kuvatud valed liitumiskuupäevad,” selgitas erakonna pressiesindaja Silver Pukk.

Keskerakonnal on üheksa lapseeas liitunut. Erakonna pressiesindaja Taavi Pukk pakkus, et eksimused põhjustas andmete andmebaasi sisestajaja. “Äriregistri uus süsteem teeb nüüd liikmete sissekandmise automaatset kontrolli, mis välistab seesuguste eksimuste võimaluse,” märkis ta.

Samas jätsid nii Keskerakonna kui ka Reformierakonna esindajad mainimata, et andmete sisestamise õigus on vaid erakonna juhatusel või selle poolt volitatud isikutel.

“Seda, kas erakonda astuda sooviv isik vastab seaduse nõuetele, kontrollib erakond, mitte registripidaja,” märkis Registrite ja Infosüsteemide Keskuse turundusspetsialist Heilika Kutsch. “Miks on erakonna liikmete nimekirjas alaealised, tuleks eelkõige uurida erakonna juhatuselt. Kui selgub, et erakonda astumise avaldusel olev kuupäev ja liikmete nimekirja kantud erakonda astumise kuupäev erinevad, siis saab andmed ära parandada.”

Paranduseks peab erakond saatma registriosakonnale avalduse ja tõendid õigete andmete kohta. Ainsana lubas omal algatusel väärinfo Äriregistris parandada Reformierakond.Keskmine Eesti erakondlaneKeskmise Eesti erakondlase nimi on Tarmo Tamm või Sergei Ivanov (samanimelisi on 8), ta kuulub Keskerakonda ja on ligi 45 aastat vana.

Sagedaim eesnimi:

Andres (412)

Tatjana (404)

Jüri (367)

Jelena (362)

Rein (362)

Sagedaim perekonnanimi:

Tamm (266)

Saar (195)

Mägi (167)

Kask (157)

Sepp (151)

Erakondlaste keskmine vanus:

Vabaduspartei-Põllumeeste kogu – 64 a

Ühendatud Vasakpartei – 56 a

Keskerakond – 53 a

SDE – 51 a

Rohelised – 48 a

IRL – 43 a

Iseseisvuspartei – 41 a

Reformierakond – 39 a

Vanimalt erakonda astunud:

Evald Rooma (100) – Vabaduspartei-Põllumeeste Kogu

Õie Haas (93) – IRL

Else Helene Fersen (91) – Reformierakond

Meida Hatto (91) – SDE

Heino Karmann (91) – Keskerakond

Noorimalt erakonda astunud:

Jaan S. (9) – Iseseisvuspartei

Valeria Š. (10) – SDE

Toomas V. (11) – SDE

Diana L. (11) – IRL

Tauri K. (12) – Reformierakond