"Veel on meil vastav ettepanek, mida me oleme arutanud Vene Föderatsiooni saatkonna ja Venemaa haridusministriga, et siin võiks organiseerida mitu, terve rida gümnaasiume, lütseume väga hea hariduseandmisega eranditult vene keeles," ütles Ladõnskaja.

"Saates mainisin ma aastate tagust haridusministeeriumi ideed, et Eestis võiks olla tugev venekeelne gümnaasium või lütseum, sarnaselt Inglise Kolledžile ja Prantsuse Lütseumile. Vene lütseum - saksa gümnaasiumi, prantsuse lütseumi, inglise kolledži eeskujul loodav õppeasutus, kus
õpitakse süvendatult vene keelt, kultuuri ja kirjandust," ütles Ladõnskaja Delfile. "Aga mõistetavalt ei ole võimalik seda ideed ellu viia praeguses poliitilises olukorras," nentis ta.

IRLi esimees Urmas Reinsalu lisas, et erakonna selge seisukoht on, et keskharidust tuleb pakkuda avalikes koolides eesti keeles vastavalt kehtivas seaduses sätestatud reeglitele. "Viktoria Ladõnskaja viitas õigesti Eesti haridusministeeriumi aastaid kestnud konsultatsioonidele Vene Föderatsiooni haridusministeeriumi ja saatkonnaga Vene lütseumi loomise kohta Eestis, nii nagu Eestis on Prantsuse Lütseum, kus õpetatakse süvendatult prantsuse keelt. Vene Föderatsioon pole konsultatsioonidega Eesti haridusministeeriumiga kuhugi edasi liikuda soovinud, kuna saadi aru, et see tähendaks seda, et Vene Föderatsioon tunnustab Eestis üldist eestikeelse keskhariduse põhimõtet. Venemaa ei soovinud sellist valikut teha ja seega ei ole see teema poliitiliselt aktuaalne."