Kas te olete mõelnud sellele, et milline olnuks IRLi valimistulemus, kui Eerik-Niiles Kross poleks olnud teie esinumber ja ei oleks vedanud erakonda edu suunas?

Tegime Tallinnas hea tulemuse, sest meie sõnum kõnetas inimesi. Eeriku isik oli Savisaare kontrastne vastand. Selles peitus Krossi võlu.

Ma ei alandaks inimesi nõnda, nagu mõned poliitikud on teinud väites, et inimesed jooksevad poliitikas vaid meelelahutuslike elementide poole ja sisulisi valikuid ei oska teha. Oskasid ja tegid küll.

Poliitikute ülesanne on sõnum inimesteni viia. Kui sõnumit pole, ei aita reklaam ega miitingud. Sama juhtus ka üle maa. Ma ei alahindaks inimesi ka IRLi kampaania lihtsustamisega. Meil oli ikkagi 174 väga erinevat kampaaniat. Vaevalt, et Viljandi või Paide inimesed oma valimiseelistused kujundasid Tallinna valimislahingu pealt.

107 000 häält on poliitiline reaalsus. Poliitikud võivad öelda, et sel pole tulevikuga mingit pistmist. On küll ja seda mõistavad kõik. Sest see on poliitiline meelsusavaldus, kus osales kogu rahvas. Huvitav, et ajakirjanikud teevad küll järeldusi, et vaid Savisaarel õnnestus kõnetada vene valijaid, kuid ma pole kohanud selle väite ülekandmist järgmiste riigikogu valimiste olukorda. Siis oleks üsna lihtne tuletada riigikogu valimiste tulemus, lahutades Keskerakonna häältest enamiku hääli, mis anti mittekodanike poolt...

Kui palju läks hääli kaduma seoses Krossi ja Interpoli-saagaga?

See mobiliseeris nii meie toetajaid Krossi kaitsele, samas ka Savisaare toetajaid.

Mind huvitab üks teine kõnekas fakt. Postimehe peatoimetaja Anvar Samosti vastus jäi ähmaseks selle peale, kui temalt küsiti, kuidas ajakirjanik sai teada Interpoli kodulehel avaldatud andmetest. Kes seda ikka iga päev sorib... Samas: loetud tunnid pärast juhtumi meediasse jõudmist läks Youtube´i üles Yana Toomi filmitud klipp, mis oli väga professionaalselt tehtud. Põnev reageerimiskiirus laupäevase päeva kohta... Seda klippi näidati ka Delfis. 

Te olete teadlikud riskist, mida koos siseministriga võtsite, kui hakkasite Interpoli kritiseerima?

Risk on hoopis minna vastu mõjukatele jõududega. Seda on Kross teinud ja selle eest makstakse talle kätte. Sellise inimese toetamine pole risk, vaid elementaarne tegevus.

Miks ikkagi Tallinnas ei saa keegi Savisaarele vastu?

No miks ei saa!? Savisaar sai neil valimistel ligi 1% protsendi vähem hääli eelmistel. Huvitav, et ükski ajakirjanik ei ole konsolideeritult kokku löönud Savisaare linna kaudu tehtud kampaaniakulusid 2009 vs 2013. 

Miks nn valged erakonnad on venelaste kaasamisel erakordselt nõrgad?

Sest suur osa venekeelsest rahvast on isoleeritud meediaruumis. Kas keeleoskuse puudumisel või sisulise eelistusena. Ja see meediaruum kultiveerib usaldamatust Eesti poliitika ja poliitikute suhtes. Lugege Stolitsat, mis ilmub sinu ja minu raha eest.

Ja siis pole mõtet imestada, miks need inimesed suhtuvad eelarvamusega. Kui see linn, kus nad elavad, annab sõnumeid, et Eesti poliitikud on nende vastu. Me oleme selle meediaruumi ümberkujundamisel liikunud mitte edasi, vaid arvestades Savisaare panust, hoopis tagasi.

Omal ajal, kui ETV küsis raha oma teise programmi jaoks, siis parlament eraldas seda teadmisel, et tegemist on suures osas venekeelse kanaliga. Selle asemel näidatakse seal hoopis eesti subtiitritega "Kapten Klossi seiklusi".

Kas IRLis ja Reformis päästab vene valijatega olukorra vaid mõne uue põlvkonna poliitik?

Arvan, et tähtis on see, et meie noored eestivenelased saaksid eesti keele selgeks ja osaleksid Eesti kultuuriväljas. Siis pole meil vaja mõelda nö sihtrühmatoodetele. See on Savisaare kõige suurem õudusunenägu. 

Kuid uue põlvkonna poliitikud on alati vajalikud. Mul on hea meel, et meie Tallinna fraktsioonis saab olema terve värvikas seltskond erinevate elualade tegijaid alates Yoko Alenderist kuni Jaak Uudmäeni. Poliitik mõjub siis, kui ta suudab inimesi kõnetada ja on usaldusväärne, kuid poliitik jõuab inimesteni läbi meediaruumi. Seetõttu on meediaruumi küsimus äärmiselt oluline. Positiivse poole pealt kampaanias arvan, et Garri Kasparovi üleskutse enne valimisi oli päris hea käik.

Samuti venekeelne leht, kus tuletati meelde sõjaeelse Eesti valgekaartlikku pärandit. Ka venelastele on tähtis Eestis oma juuri tajuda.

Kas IRLi sees on ka surve, et Kross oma kirju mineviku tõttu erakonnast välja heita?
Ei, mispärast? Ta tegi Tallinnas head tööd, kuid see on alles algus. Tallinnas tuleb korralik opositsioon käima tõmmata. 

Kas Kross tegi kampaanias ka mõne vea, peale selle, et ta Tallinna asju väga ei teadnud?
Miks ei teadnud? Laupäevaõhtuses ETV debatis sai ta valdkondlike teadmiste eest Urmo Soonvaldilt kiita.

Ega Savisaare ja mõne teise mehe memodelt faktide maha lugemine näita linnaelu teadmist. Eks midagi jäi meil tegemata, kuna suur muutus ei leidnud siiski aset.

Oleksime pidanud aktiivsemalt ilmselt nõustama ja koordineerima omavahel teisi muutusi soovivaid opositsioonijõude. Samuti oleksime pidanud aitama Tallinna valimisliitudel saada üle omavahelistest vastuoludest. Ühe nimekirjaga kandideerides oleks neil olnud reaalne šanss. Kahju et VTK, rohelised ja ülemaaline Valimisliit ei suutnud võimuambitsioonide tõttu oma jõudu liita.