IRL-i aukohtu esimees Avo Üprus ütles BNS-ile, et kuna aukohus Tsahkna juhtumit menetlenud ei ole, ei saa ta aukohtu seisukohta anda, kuid isiklikult peab juhtunut kahtlemata taunitavaks.

Üpruse sõnul menetleb aukohus põhikirja järgi tüliküsimusi avalduste alusel. “Aukohus ise reeglina menetlust ei alusta. Selleks, et aukohus võtaks midagi kohustusteväliselt ette, peaks tõepoolest midagi väga erilist juhtuma,“ sõnas ta.

Üprus, kes viibis mõnda aega Eestist eemal, pole teiste erakonna aukohtu liikmetega veel rääkinud, samuti ei ole talle saabunud ühtki teadet, et Tsahkna vastu oleks avaldus esitatud.

Riigikogu IRL-i fraktsiooni kuuluv Margus Tsahkna teatas 11. juunil avalikkusele, et politsei tabas ta Pärnus autoroolis olles alkoholi tarvitamise jääknähtudega. Kui Tsahkna väite kohaselt näitas alkomeeter tal laupäeval 0,28-promillist joovet, siis tegelikult oli joobe suuruseks BNS-i andmetel 0,28 milligrammi liitri väljahingatava õhtu kohta, mis teeb promillides näiduks üle 0,5.

Tsahknal tuvastati alkoholi lubatud piirmäära ületamine, samuti eiras ta liiklusmärgi "sissesõidukeeld" nõudeid ning tema autol oli läbimata kohustuslik tehnoülevaatus. Politsei käivitas Tsahkna suhtes väärteomenetluse.