Samuti esitas IRL fraktsioon Tallinna teenetemärgi kandidaadid, kelleks on endine linnapea Jüri Mõis ja arhitekt Toivo Kallas.

Tallinna linnavoliniku Andes Luusi (IRL) sõnul väärib literaadist vaimulik Vello Salo esiletõstmist, kuna on jõudsalt edendanud Eesti kultuuri ja vaimuelu, seda nii Eestis kui ka väljaspool Eestist. „Salo on koostanud uurimusi, teatmikke ja bibliograafiaid Eesti ajaloo ja kultuuri teemadel. Samuti on ta avaldanud mitmeid uurimusi ja ülevaateid Piibli ja Eesti kiriku ajaloo kohta,“ rääkis ta.

Luusi hinnangul väärib eraldi rõhutamist Salo tegevus okupatsioonides hukkunute ja kannatanute saatuse väljaselgitamisel. „Salo eestvõttel on valminud "Valge raamat“ – mahukas okupatsioonide kahjusid käsitlev uurimistöö,“ märkis Luus.

Linna teenetemärgi väärilised on IRL-i fraktsiooni hinnangul aga Jüri Mõis ja Toivo Kallas. „Jüri Mõis on teenetemärgi ära teeninud kui linnapea, kelle valitsemisaega iseloomustas uudne lähenemine linnajuhtimisele. Linnapeana teostas Mõis pikalt räägitud Tartu maantee läbimurde, käivitas suuri infrastruktuuriprojekte, ehitas lõpuni Lilleküla jalgpallistaadioni, asus lahendama noorte perede eluasemeküsimusi, tegi ära linnavalitsuse struktuurireformi ja töötas välja Tallinna finantsjuhtimise süsteemi,“ rääkis Luus.

„Toivo Kallas tegeles edukalt aastakümneid Tallinna üldplaneeringu kujundamisega, töötades Eesti Projektis. Samuti oli Toivo Kallas pikalt Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis õppejõud. Toivo Kallase tuntuim arhitektuurialane töö on hotell Olümpia,“ lisas linnavolinik.

Linna teenetemärgid ning Tallinna vapimärk koos aukodaniku tiitliga antakse üle Tallinna päeval 15. mail.