Reformierakonna esimehele Taavi Rõivasele ja erakonna delegatsioonile ei ole ees ootavad koalitsiooniläbirääkimised kindlasti kerged. Esimesed kohtumised sotsiaaldemokraatide (SDE), Vabaerakonna ja ka Isamaa ja Res Publica Liiduga (IRL) on aga tänaseks peetud. Tegemist oli esialgsete mõttevahetustega, kas ja kellega on võimalik konsultatsioone alustada.

„Valitsusläbirääkimised ei ole kunagi kerge ülesanne,” möönis Reformierakonna peasekretär Martin Kukk. „Iga hea valitsuslepe on raske pingutuse tulemus.”

Tuleb pingutada

Pingutada tuleb aga kõigil osapooltel, kel on võrdlemisi erinevad arvamused. IRL-il, kelle Reformierakond kõigest aasta tagasi koalitsioonist välja jättis, on juhtunu veel värskelt meeles. Ka sotsiaaldemokraadid on ettevaatlikud otsustama, kas Reformierakonna ja IRL-iga on ikka mõistlik valitsusliitu minna, sest just kolmikliidust heideti sotsid välja. Piire kompab ka Vabaerakond, kas värskelt riigikogusse pääsenud jõuna peaks toimuvat esialgu ehk eemalt jälgima. Vabaerakond peab kaaluma ka seda, kas nad soovivad valijatelt saadud mandaati ellu viima hakata või vastutusevabalt opositsiooni jääda.

IRL-ist kohtus eile Reformierakonnaga ka erakonna esimees Urmas Reinsalu. Ta on lubanud kehva valimistulemuse tõttu erakonna juhi kohalt taanduda, kuid vähemalt eile seda ei teinud. Reinsalu ütles IRL-i eestseisuses, et tema oma kohast kinni ei hoia ja kavatseb kanda valimistulemuste eest vastutust, kuid laiemat arutelu sel teemal veel ei tekkinud. Esiteks näitas üldine meeleolu, et Reinsalu nuhtlemine ei lahenda probleeme, ja teiseks arvati, et olukord vajab pikemat arutamist. Kuid just selleks eile aega ei jagunud, sest selgus, et Reformierakond on IRL-i delegatsiooni kohtumisele kutsunud. IRL-i eestseisus koguneb võimalike koalitsioonikõneluste arutamiseks uuesti juba täna hommikul. Uuel kogunemisel lahatakse põhjalikumalt ka seda, mis siis valimistel ikkagi valesti läks ning kas Reinsalu ja Juhan Parts peavad vastutust kandma.

Peale Reformierakonna ka teiste poliitiliste jõududega konsulteerinud Vabaerakond on otsustanud edasi liikuda päev korraga. „Ametlikke läbirääkimisi veel ju pole ja me ei pilluks punaseid jooni, et me kellegagi ei räägi,” viitas Vabaerakonna juht Andres Herkel.

Ta tõdes, et Vabaerakonna kui värske jõu eesmärk pole kiiresti koalitsiooni pääsemine, pigem vastupidi. „Esimese hooga tundub loogiline, et kui Reformierakonnal on eelmisel valitsusperioodil olnud kaks partnerit ning nüüd näitab matemaatika seda, et ainult ühega neist pole võimalik valitsusliitu moodustada, siis nad räägivad mõlemaga. Aga kui mingitel kaalutlustel asi ei õnnestu, siis oleme ka meie nendeks kõnelusteks valmis, et mitte seda asja liiga keeruliseks teha,” rääkis Herkel.

Vabaerakonna juht Andres Herkel ütles, et partei eesmärk ei ole kiiresti koalitsiooni jõuda.

Üks võimalus

Neljast erakonnast – Reformierakond, SDE, IRL ja Vabaerakond – koosnev koalitsioon on Herkeli hinnangul kindlasti üks võimalus. „See läheb mõneti rahvusliku ühtsuse valitsuse poole,” tõdes ta. „Aga see on lõpuks nende (Reformierakond – K. A.) otsustada. Meie asi on mängu vastutustundlikult vaadata ja ust omalt poolt mitte mürtsuga kinni panna. Tore oli, et saime parlamenti sisse, aga nüüd vaatame, mis teised teevad. Isegi kui see tundub lihtsam lahendus. Tõsi on samas see, et meil on suurem osa parlamendikogemuseta ning habras asi ehk erakond vajab ka hoolt ja tähelepanu,” lisas Herkel.

Vabaerakonna parim ja riigis 7305 häälega kaheksanda tulemuse teinud Artur Talvik märkis, et lihtsalt koalitsiooni pääsemise nimel järeleandmisi tegema ei hakata. „Me tulime siia poliitikasse eesmärgiga muuta tänast poliitikat ja seda eesmärki me üritame ka täita,” selgitas Talvik. Ta märkis, et Vabaerakond on praegu väga heal positsioonil. „Vaadates, mis ümberringi toimub, siis võiks öelda, et tänase seisuga isegi ideaalsel positsioonil.”

Pärast nii esmaspäeval kui ka eile toimunud konsultatsioone oli Reformierakonna peasekretär Martin Kukk igatahes optimistlik. Ta avaldas arvamust, et nii SDE, IRL-i kui ka Vabaerakonnaga on võimalik leida koalitsiooni moodustamiseks ühisosa. Reformierakonna jaoks on aga olulised ka need programmilised seisukohad, millele saadi oma valijatelt tugev mandaat, ja nagu Kukk ütles, on need seisukohad läbirääkimiste laua taga ka esindatud. „Loodame, et tulevased konsultatsioonid saavad olema võimalikult konstruktiivsed, et Eesti saaks teovõimelise valitsuse,” ütles Kukk.

Reformierakonna juhatus koguneb hetkeolukorda arutama juba täna.