Millega teil Eesti praegusel hetkel seostub?

Puhta e-riigina, kus kõike uut, mida on võimalik välja mõelda, kasutatakse selleks, et kaotada tõkkeid valitsuse ja inimese vahelt. Et vähendada ametniku funktsioone ja sellega suurendada omaalgatust ja arengut.

Kas meie riik pakub teile ka huvi ja kui, siis millises valdkonnas?

Eesti on suhteliselt huvitav, sest teie kogemust pole Venemaal rakendatud. Eesti innovaatiline-moderniseeriv kogemus, mis tuleb inimestelt võimu suunas, mitte nagu meil - võimu poolt eelarveliste vahendite abil. 

Te olete olnud kolmel korral riigiduuma saadik, kuid 2008. aastal teatasite poliitikukarjääri lõpust. Mõnikord siiski tundub, et te tunnete poliitilise elu suhtes nostalgiat. On see nii?

Ei-ei-ei. Ei mingit nostalgiat. Ma lihtsalt saan rahuldust sellest, mida ma olen alati osanud teha. Kuid ma tunnen end nüüd palju paremini - saan minna debattidele vaba inimesena, mitte soovides saada mingeid hääli, mitte mõeldes mingitele kampaaniatele ega oma karjäärile. Osalen nagu vabalt mõtlev ekspert.

Et isegi teie kogemusega inimese jaoks on vahe - astuda üles poliitikuna või siis poliitikas mitte osaleva inimesena?

Loomulikult. Kui te lähete debatile parteipoliitilise elu ajal, siis te mõtlete kogu aeg võidust. See on väga halb. Te olete sunnitud mõtlema mitte endale, vaid meeskonnale, et see saaks plusspunkte. Kui te lähete aga üksi, pole teil midagi vaja, te lihtsalt tahate, et mingeid teie ideid kuuleks kas või 30 protsenti neist inimestest, kes vaatavad televiisorit.

Kavatsete te poliitikasse tagasi tulla?

Kindlasti mitte. Olen optimist ühiskonna arengu suhtes, kuid poliitika osas olen pessimist.

Kellest saab teie arvates järgmine Venemaa president ja miks?

Teate, saate ju aru, et kinnise läbipaistmatu võimusüsteemi puhul, kui mõlemad liidrid ei varjagi, et kõik sõltub nende kokkulepetest ja mitte millestki muust siin elus, võib ju proovida ära arvata, kuid pole võimalik teha analüüsi ega teaduslikku prognoosi. Seega saab ainult midagi eeldada kaudsete märkide alusel. Näiteks nende põhjal saab öelda, et nn Rahvarinne ei ole niisama juhus. See tähendab, et Vladimir Putin ikkagi otsustas presidendikampaaniast osa võtta, sest talle on oluline, et Ühtne Venemaa saaks väga palju hääli ka uuemas vormis, sest varem saadi maksimaalselt 30-40 protsenti. Inimesed on väsinud Ühtsest Venemaast, nende agressiivsusest, nende survest kõigile ja kõigele - Nõukogude Liidu kompartei taassünd. Medvedevi avaldusi kuulates (eriti viimast - et igaüks tahaks teist valitsusaega, et töö lõpule viia) tundub, ka tal poleks midagi jätkamise vastu. Tähendab, et veel pole kokku lepitud. Ma kaldun siiski arvama, et presidendiks saab Putin, kuid võib ka juhtuda, et Dmitri Medvedev suudab oma positsiooni kaitsta, mis on teise ametiaja jaoks vajalik.

Kumb on teile sümpaatsem?

Medvedev. Mitte seepärast, et ta oleks toredam või karismaatilisem kui Putin, vaid lihtsalt seetõttu, et võim peab uuenema. Ning tänased noored määravad suuna. Medvedev ikkagi esindab mitte meie põlvkonda, vaid nooremaid. Ma lahkusin poliitikast just seetõttu, et meie aeg sai läbi, tuleb teistele teed anda.

2004. aastal kandideerisite ka ise sellele ametikohale. Kas Venemaal oleks üldse võimalik naispresident ning millistel tingimustel?

Venemaal võib naispresident esile kerkida igal juhul, kuid kahel tingimusel. Esiteks - kui ta määratakse nö võimupärijaks nagu Medvedev. Sellisel juhul võib see olla ükskõik kes, sealhulgas ka naine - mis vahet seal on? Näiteks, kui Putin tahab teha mantlipärijaks Valentina Matvijenkot, siis hakkab ta olema hommikust õhtuni igas telekanalis ning kogu maa kuidagi - raskustega - nõustub. Teine tingimus, mille puhul on võimalik naispresident, on arenenud kodanikuühiskonna esilekerkimine, mis teatab oma õigustest ja muudab poliitilist eliiti laiemas plaanis. See tähendab, et moderniseerimise protsess tuleb alt, mitte ülevalt. Ja seetõttu, et naised on 21. sajandil tugevad ja parema kohanemisvõimega, annavad nad ka endast märku.

Viimane variant on Venemaa puhul tõenäoliselt utoopia?

No ei ole utoopia. 15 aastat on vaja. Ma ju räägin, et ma olen naiivne - usun kõike.