“Uus ajajärk Euroopa Liidu ja Iraani suhetes on alanud ning selle valguses on oluline asuda ka Eesti ja Iraani kahepoolset koostööd tihendama,” ütles Kaljurand kohtumisel Zarifile, vahendas välismisniteeriumi pressitalitus.

Välisminister Zarif möönis, et majandussuhetes on teatud elavnemist juba märgata, kuid kaubavahetus kahe riigi vahel võiks olla tunduvalt elavam. Ta kinnitas, et Eesti välisministri visiit ning sellega paralleelselt toimuvad ettevõtjate kohtumised on oluline samm õiges suunas.

Iraani välisminister väljendas erilist huvi meie e-valitsemise ja e-hääletamise vastu, olles teadlik, et Eesti on selles vallas maailmas esirinnas. Kaljurand kinnitas, et Eesti on valmis Iraaniga jagama oma e-valitsemise kogemust ning kutsus ministri Eestisse riigiga lähemalt tutvuma. Iraani välisminister vastas, et külastab Eestit võimaluse korral suure huviga.

Eesti ja Iraani välisministrid arutasid ka naiste olukorda ja võimestamist Iraanis. Zarif kinnitas, et selle küsimusega tegeletakse aktiivselt.

Veel arutasid ministrid olukorda Iraani naabruses, sealhulgas Süürias, olukorda Ukrainas ja suhteid Venemaaga.

Kohtumisel Iraani presidendi Hassan Rouhaniga arutas välisminister Kaljurand muuhulgas julgeolekuolukorda Iraani naabruses ning terrorismivastast võitlust. Rouhani tõdes, et olukord mitmes Iraani lähiriigis on murettekitav ning et takistada terrorismi levikut Euroopasse ja mujale, tuleb eelkõige tegeleda probleemiga selle kolletes. Välisminister Kaljurand märkis, et Iraani ja Euroopa Liidu koostöö on vajalik regiooni julgeoleku ja stabiilsuse tagamisel.

Välisminister Kaljurand kohtus eile ka kõrgeima usujuhi välisnõuniku ja Lepitusnõukogu strateegiliste uuringute keskuse presidendi Ali Akbar Velayati ning Iraani Kaubanduskoja presidendi Mohsen Jalalpouriga.