Nädala vältel on lahti laskmise kohta koorunud aina uusi detaile. Hallik ise ütles oma reedeses sõnavõtus vandeadvokaat Kristi Silla valvsa pilgu all, et ülikool on ta vallandanud ilma tõenditeta ning vajadusel on ta valmis pöörduma kõrgemate organite poole, et seada jalule õiglus.

Delfile teadaolev, kuid anonüümsust palunud allikas räägib Halliku mustrist naisi ahistada nii oma kabinetis kui ka raamatukogu üritustel.

"Raamatukogu jõulupeol ta lausa massiahistas neitsikuid," kirjeldab Tartu ülikooliga seotud isik Halliku käitumist. Kuulujutud läksid laiemale ringile levima aastavahetusel, kirjeldab ta. "Nüüd räägitakse ka, et ta on kabinettides ahistamisega tegelenud. Ülikool on saanud ka välismaalt signaali, et teie töötaja ei oska peol käituda," kommenteeris ta.

Informaator mainib, et Halliku suhted olid keerulised muuhulgas enda ülemusega, ülikooli teadusprorektor Kristjan Vassiliga, kelle haldusalasse raamatukogu jääb.

Tartu ülikoolilt nende väidete tausta uurides, jääb lugupeetud institutsioon vaikima. "Oleme otsustanud teemat enam rohkem mitte avada," sõnas ülikooli kommunikatsioonijuht Kristina Kurm.

Küsimustele, millal ülikool ahistamistest teadlikuks sai, kas ja mis jõulupeol täpselt aset leidis ning kuidas sai vallandamine nii kaua venida, kui esimesed teadaolevad episoodid toimusid juba jõuludel, põrkub vastu seina.

"Tartu ülikool lõpetas töölepingu Martin Hallikuga usalduse kaotamise tõttu, põhjuseks oli Martin Halliku vääritu käitumine. Täpsemaid põhjuseid ülikool ei avalda, sest ülikoolil on põhimõte töölepingu üksikasju avalikkuses mitte arutada," vastab Kurm kirjalikult.

Siiski kergitab ta kaant sellelt, millal vääritu käitumisega seotud juhtumid ülikooli juhtkonnani jõudsid.

"Ülikool sai Halliku vääritust käitumisest teada 17. augustil 2018. Kaks nädalat kulus info täpsustamisele ja tõendite kogumisele. Tõendid olid piisavad selleks, et langetada kiire otsus," kostis pressiesindaja.

Need tõendid jäid vallandamise hetkel esitamata, kuigi Hallik prorektori silme all temalt vallandamisteate vastu võttis. "Poole tunniga olid mult ära võetud võtmed, uksekaart, koheselt suleti ka minu meilikast, oma isiklikud ajad sain tagasi järgmisel päeval," kirjeldas Hallik reedel oma kiireks läinud uksest välja nügimist. Nüüd on lubanud ülikool need tagantjärgi esitada.

Hallikut ennast pole võimalik kätte saada, kuid küsimustele vastab põhjalikult tema advokaat Kristi Sild. "Kuigi Tartu Ülikooli ametlik seisukoht on vaidluse sisu ja tagamaid mitte avaldada, näitab praktiline elu, et sellest seisukohast ilmselt ei peeta kinni. Seetõttu olen valmis ka omalt poolt kommenteerima," teatab vandeadvokaat.

"Oleme olukorras, kus saame ülikooli ja kaebajate etteheiteid lugeda ajakirjaniku küsimuste vahendusel. Samas ei ole Tartu ülikool tänaseni pidanud vajalikuks meile anda üle materjale, mille põhjal üldse tekkis Martin Halliku juhil Kristjan Vassilil veendumus, et olukorra ainsaks ja õiglaseks lahenduseks on töösuhte järsk ja läbipaistmatu lõpetamine," jätkas Sild.

Kuna Sild pole saanud võimalust tutvuda tõenditega, kostab ta, et ta ei saa sisuliselt kommenteerida, mis ahistamisepisoodidest on jutt. Siiski sõnab ta, et etteheidetega on ta kursis.

"Igatahes peaks see igaühes tekitama küsimusi, et kui etteheide on jõulupeol tantsitud tantsudes, siis oleks vastavad kaebused personaliosakonda või ülikooli juhtkonnale tehtud juba detsembris," nendib Sild.

Ka vallandamise ajal heitis juhtkond Hallikule ette sobimatut käitumist välisüritustel. "Mis puudutab väidetud ebaväärikat käitumist teaduskonverentsil välismaal, siis ei ole ka selle süüdistuse osas ülikool esitanud ühtki tõendit. Ilmselt tugineti lihtsalt kellegi väitele, selgitamata välja väitja motivatsiooni või väite paikapidavust. See sai kinnitust ka siis kui ülikooli teadusprorektor Kristjan Vassil töölepingu lõpetamist läbi viis. Martin Halliku küsimusele, et milles seisnes vääritu käitumine välisüritusel, vastust anda ei osatud," kostis advokaat.

Sild kinnitab, et suhted prorektor Kristjan Vassiliga on Martin Hallikul pingelised.

"Juba täna saan ma kinnitada, et Teie küsimuses tehtud viide Martin Halliku ja Kristjan Vassili vahelisele varasemale pingelisele suhtele vastab tõele. Vassili ja Halliku eraelu sfääri jäänud konflikt nende pereliikmete vahel võib selgitada, miks Kristjan Vassil käitus antud olukorras just nii nagu ta käitus. Martin Halliku kinnitusel oli teadusprorektor Vassil astunud ka varem ülemusena tema suhtes samme, mille motivatsioon on küsitav," annab Sild teada.

Tartu ülikoolis lahvatas ka mullu ahistamisskandaal, kui tehnoloogiainstituudi professor Mart Loog oli seksuaalsuhetes tema käe all õppinud doktorandiga. Esialgu ei tahtnud ülikool asjaga tegeleda ning keeldus ahistamiskaebust uurimast, siiski lõpuks kutsuti kokku kontrollkomisjon, mille põhjalik raport andis juhised tulevikuks, kuidas ahistamise ja diskrimineerimise kaebusi menetleda.

Sellist komisjoni pole vähemalt esialgu plaanis ülikoolil kokku kutsuda. Ülikooli kommunikatsioonijuht Kristina Kurm selgitas, et ülikool lahendab erinevaid rikkumisi ja loob selleks komisjone juhtumi- ja vajaduspõhiselt.

Halliku kaitsja Kristi Sild kritiseerib ülikooli selle juhtumi eest, sest vastupidiselt avalikkuse ootustele lõppes uurimine karistusteta. "Me ei saa lubada tekkida olukorral, kus tööandja nüüd igaks juhuks hakkab iga kaebuse peale kohe karistama, et mitte ise kriitika alla sattuda," näeb Sild juhtimisvigu.

"Kokkuvõttes oleme me täna olukorras, kus kokku on saanud Tartu ülikooli raamatukogu töötajate vaheline konflikt, raamatukogu juhi ja omakorda tema juhi vaheline pinge ning ühiskondlik ootus karistada täie rangusega väidetavaid „ahistamisi“, mis õiguslikult ei pruugigi ahistamisena kvalifitseeruda. Õiguslikult on ahistamise mõiste tunduvalt kitsam, kui igapäevases kõnekeeles. Kindlasti ei tohi aga ükski tööandja sellise ootuse täitmiseks hakata ilma asjasse süüvimata ja osapooli ära kuulamata karistusi jagama. Kahetsusväärsel kombel on seda antud juhul tehtud ning ainsaks lahenduseks on nüüd vähemalt tagantjärele selgeks teha, mis on tegelikult toimunud," lõpetab Sild Halliku juhtumi selgitamise.

Sild ning Hallik on esitanud ülikoolile omapoolse nõude. Ülikool on lubanud sellele vastata selle nädala jooksul.