"Meie esindajad Interpoli juures on kinnitanud, et Eerik-Niiles Krossi kaasust hakatakse lähiajal üle vaatama," ütles kolmapäeval BNS-ile siseminister, Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluv Krossi parteikaaslane Ken-Marti Vaher.

Kross on olnud Interpoli tagaotsitavate internetilehel praeguseks kolm kuud ja selle aja jooksul pole siseministeerium saanud Interpolilt vastuseid sellekohastele küsimustele. Samuti pole mullu 18. oktoobril peetud pressikonverentsil Prantsusmaale Interpoli peakorterisse asja selgitama minna lubanud Vaher seda teinud. Ta ei vastanud neljapäeval küsimusele, kas on jätkuvalt valmis sinna minema, kuid on varem öelnud, et kui siseministri kohtumine Interpoli esindajaga aitab eesmärgi saavutamisele ja olukorra selgitamisele kaasa, siis on ta valmis kohale sõitma.

"Eesti on esitanud Vene Föderatsiooni taotluse peale, kasutamaks tagaotsimiseks Interpoli kanaleid, oma vastulaused ja selgitustaotlused," lausus Vaher. "Sisulist vastust meie taotlustele Interpol veel andnud ei ole, rahvusvahelistes organisatsioonides käib asjaajamine ajaliselt teisiti kui siseriiklikult. Siiani on toimunud igapäevane suhtlus Interpoli ja Eesti uurimisasutuste vahel ametkondlikke kanaleid pidi. Siseministeerium pidevalt Interpoliga otse ei suhtle, see on keskkriminaalpolitsei tavapäraste ülesannete hulka kuuluv tegevus."

Teisipäevane Postimees kirjutas, et Krossi tagaotsimise protsessiga hakkas aktiivselt tegelema ka tema praegune ülemus, kaitseminister Urmas Reinsalu. Lehele teadaolevalt helistas Krossi ülemus ja IRL-i parteikaaslane Reinsalu eelmisel nädalal Eesti aukonsulile Jordaanias Ayman Shafik Jumeanile ning muuhulgas arutasid nad ka Krossi ja Interpoli teemat. Väidetavalt soovis Reinsalu leida üles jordaanlast, kes osales Interpolis tagaotsimiskuulutuse avaldamise üle peetud arutelul.

Vaher jättis vastamata BNS-i küsimustele, kas Eesti kaitseministri tegevus Interpoli suunal oli korrektne ning kas siseministeerium või -minister olid sellega kursis.

Ka Reinsalu ei selgitanud BNS-ile Postimehe väidetud tegevust seoses rahvusvahelise politseiorganisatsiooniga. Samuti ei vastanud ta küsimustele, kuidas on kaitseministri tegevus ja Interpoli komisjoni toimingud seotud, samuti ei saanud BNS teada, kas kaitseminister ise peab korrektseks teise ministeeriumi haldusala asjadega tegelemist.

Kross kuulub Interpoli kaudu avalikult tagaotsitavate nimekirja. Teda otsib taga Venemaa, kes seostab Krossi piraatidega, kes röövisid kaubalaeva Arctic Sea.

Kross ja teda kaitsvad IRL-i ministrid eitavad süüdistusi ja peavad Venemaa tagaotsimiskuulutust poliitiliseks.