Digitaalõiguste instituudi juhi Silver Meikari sõnul võetakse konverentsi paneeldiskussioonis arutluse alla jälgimisskandaali küsimus laiemalt, kuid kindlasti ei saa mööda minna ka eile Rootsi Televisioonis (SVT) Eesti kohta räägitust. "Väide, et Rootsi kaitsejõudude raadioluurekeskus FRA kogub salaja andmeid ka Eesti kohta, on kindlasti teema, mille kohta Rootsi esindajatelt küsitakse," ütles Meikar.

Paneeli juhatava Ahto Lobjaka sõnul on teiseks keskseks teemaks paradoks, et Eesti on üks enim arenenud infoühiskondi, samas ähvardab Euroopa inimõiguste kohtu lahend Delfi kaasuses lisaks anonüümsete kommentaaride keelamisele kitsendada tohutult internetimeedia võimalusi ning kodanike võimalusi ühiskonda mõjutada. "Arutame ka suhtumist isiklikku teabesse läbi ajaloo; seda, kuidas era- ja riigisektor ühendavad jõude kodanike jälgimiseks. Miks on Euroopa valikud seotud nõnda suurel määral Ameerika Ühendriikidega ning mida annab selle suhtes üldse ette võtta."

Paneeldiskussiooni järel esitatakse Garage48 Diplohacki raames valminud viit rakendust, mis aitavad kaitsta inimeste privaatsust, suurendavad riigi läbipaistvust või mis on abiks meeleavalduste korraldamisel. Žurii välja valitud parima rakenduse loojad saavad auhinnaks 1000 eurot.

Internetivabaduse konverentsi korraldab Hollandi saatkond koostöös Digitaalõiguste instituudi, Garage48 ja Rootsi saatkonnaga. Konverentsil arutavad internetivabaduse ohtude üle teiste hulgas Rootsi välisministri Carl Bildti internetivabaduse nõunik Olof Ehrenkrona ja Marcin de Kaminski,
kes on varasemalt Aasias pannud koostööd tegema inimõiguslased ja häkkerid. Räägivad ka Taani digitaalõiguste aktivist Henrik Chulu,  Hollandi välisministeeriumi ametnik Dewi Van de Weerd. Lisaks esinevad advokaat Karmen Turk, kes kirjutas esimesena ACTA-st ja esindab Delfit Euroopa inimõiguste kohtus, riigikantselei nõunik Siim Sikkut ning Siim Tuisk, kes on kirjutanud
võrguneutraalsuse ja infoühiskonna teemadel. .

Internetivabaduse konverents toimub täna kell 14 - 17:45 Radisson Blu hotellis Tallinnas. Üritus on ingliskeelne.