2008. aasta kevadel jagas firma uus juht Rainer Nõmm esimese asjana töötajad rahvuse järgi kahte gruppi, kirjutas venekeelne Delfi.

Detsembris avas ta eriliini, kus hakati valmistama prilliraame, mida varem firmas ei toodetud. Sinna ei võetud ühtki venelast, kuigi oli soovijaid, kes seda tööd oskasid. Juhtkond oma otsust ei põhjendanud.

Üks venekeelne töötaja esitas sinna osakonda vabale töökohale kirjaliku avalduse. Juhtkond eiras avaldust ja teatas hiljem, et sellele kohale on juba üks eestlane tööle võetud.

Instrumentariumi Soome omanikfirma Instru Optiikka OY juht Catarina Fagerholm selgitas eri tootmisliine eri rahvuste jaoks järgmiselt: "Instrumentarium Optika OÜ on igas aspektis eetiline ja korrektne ettevõte. Me pole kunagi ühtki töötajat diskrimineerinud. Meil on rahvusvaheline ettevõte, mis ei jaota oma töötajaid rahvuse järgi. Meil on tööle vaja enamasti optomeetria haridusega või seda õppivaid inimesi. Vastav professionaalne kompetents on alati olnud ainus valikukriteerium," teatas Fagerholm.

Instrumentariumi vastulause:

Instrumentarium Optika OÜ on seisukohal, et 15. aprillil venekeelses Delfi portaalis avaldatud väited, et ettevõte diskrimineerib oma töötajaid rahvuse alusel, on laim ning sotsiaalse vaenu õhutamine.

Artiklis väideti, et 2008. aastal jagas Rainer Nõmm töötajad rahvuse järgi kahte gruppi välistades venekeelsete töötajate suhtes töötamise tasustataval eriliinil.

„Kinnitan avalikkusele, et Instrumentarium Optika OÜ-s ei ole mitte keegi kunagi seadnud ühest rahvusest töötajaid eelisseisundisse teisest rahvusest töötajatega ega teinud muid kitsendusi ega vihjeid töötajatele nende rahvusliku kuuluvuse pinnalt. Oleme rahvusvaheline ettevõte, kus töötab palju erinevast rahvusest inimesi. Tegutsedes mitmete riikide turgudel, on meie jaoks äärmiselt oluline olla eetiline ja korrektne igas aspektis,“ ütles Instru Optiikka OY CEO Catarina Fagerholm.

Pärast artikli ilmumist pöördusid mitmed venekeelsed töötajad Instrumentarium Optika OÜ juhtide poole sooviga kinnitada, et Delfi artiklis ilmunud süüdistused on nende jaoks täiesti mõistetamatud ning mitte keegi neist ei jaga artiklis toodud seisukohti. Samuti kinnitasid nad, et neid ei ole kunagi selles ettevõttes diskrimineeritud. Kõiki erinevast rahvusest töötajaid koheldakse Instrumentarium Optika OÜ-s võrdselt.

Catarina Fagerholm märkis, et Instrumentarium Optika OÜ on väga tänulik oma töötajatele, kes on jäänud käesolevas arusaamatuses ausaks iseenda ja tööandja vastu ning avaldanud toetust eetilisele ettevõtlusele ja töökeskkonnale. Ta lisas: „Meil on väga kahju, et sellised valesüüdistused ilmusid avalikkuses ning et see on omakorda tekitanud ettevõtte mainele kahju ja põhjendamatut stressi meie töötajatele.“