Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuring hõlmab 94 küsimust, millega uuritakse inimeste tervist mõjutavaid tegureid, harjumusi, tõekspidamisi ja eluviisi. Peamised uuritavad valdkonnad on toitumine, suitsetamine, alkoholi ja narkootikumide tarvitamine, kehaline aktiivsus, liikluskäitumine, aga ka arstiabi ja ravimite kasutamine, tervise enesehinnang ja teadmised HIV-nakkuse kohta.

Tänavu toimub uuring juba 11. korda.

Samaaegselt viib Tervise Arengu Instituut neljandat korda läbi ka uuringut „HIV-i temaatikaga seotud teadmised, hoiakud ja käitumine Eesti noorte hulgas“, mille eesmärgiks on saada regulaarne ülevaade noorte arusaamadest, infovajadusest ja käitumisest, mis on seotud HIV-ga. Kogutud andmed aitavad planeerida ennetustööd edaspidiseks ning anda hinnangut senise tegevuse tulemuslikkusele.

“Inimeste osavõtt uuringutest on väga oluline. Mida suurem on vastajate arv, seda täielikumalt kirjeldavad tulemused olukorda Eestis. Uuringute ankeedid on anonüümsed ning vastajate nime ega muid isikuandmeid ei koguta,” selgitas TAI pressiesindaja Maris Jakobson.

Täna toimub Eesti Infektsioonihaiguste Seltsi (EIS) eestvedamisel HIV-infektsiooni varajast avastamist, diagnostikat ja ravi käsitlev foorum Narvas.

„Oleme kutsunud kokku foorumi, sest HIV infektsiooni diagnostika ja raviga seonduv on murettekitav nii Ida-Virumaal kui teistes Eesti piirkondades. Meie eesmärgiks on suunata meditsiinitöötajate, avaliku sektori spetsialistide, poliitikute ja kogu Eesti avalikkuse tähelepanu asjaolule, et varajane diagnoos ja õigeaegse ravi alustamine HIV infektsiooni puhul pikendab patsiendi tervena elatud eluaastaid. Pikemas perspektiivis säästab see aga riigi vahendeid, mis võib kuluda hilinenud diagnoosiga patsiendi raviks,“ selgitas Tartu Ülikooli Kliinikumi Nakkushaiguste osakonna juhataja ja EIS juhatuse esimees dr. Matti Maimets.

Tähtis on HIV nakkuse õigeaegne teadasaamine ja ravi, karta tuleks hilinenud diagnoosi. Oluline on siinkohal ka naiste testimine. Eesti nakkusarstidele valmistab jätkuvalt muret inimeste vähene valmisolek ennast testida lasta. Foorumi üheks eesmärgiks on juhtida Ida-Virumaa meditsiinitöötajate tähelepanu sellele, et on oluline teavitada elanikkonna testimise võimalustest ja vajalikkusest.

2010. aastal on Eestis diagnoositud 93 HIV-nakatunud isikut. Kokku on aastate jooksul Eestis HIV diagnoositud 7413 inimesel, millest AIDS on diagnoositud 291 inimesel.