Eile toimusid põhikoolide lõpueksamid, seal hulgas ka bioloogias ja geograafias. Hindamisjuhendid nendele eksamitele koostas Innove. Pärast eksamit riputati Innove koduleheküljele eksamite hindamisjuhendid, millest lähtuvalt hindasid õpetajad koolides oma õpilaste töid. Vähemalt ühes koolis tundus õpetajale pärast eksamite läbivaatamist, et juhendiga on midagi viga – igatahes läks ta uuesti Innove veebi asja kontrollima. Selgus, et vahepeal oli Innove riputanud üles juba uue, varasemast erineva ja rangema hindamisjuhendi, ja seda ilma õpetajaid teavitamata.

Hindamisjuhend avalikustati kell 12 ning kell 12.30 muudeti hindamisjuhendi hindamisskaalat. Keskuse juhataja Aimi Püüa sõnul oli tegu inimliku veaga.

"Uue õppekavaga, mis rakendus 2011, muutus Eesti koolides hindamisskaala ja see ei ole seotud ainult eksamitega, vaid üldse hindamisega. Kuni 2011 aastani oli hinde "kolm" piir 45%, aga uue põhikooli õppekavaga tõsteti seda 5%. Spetsialist võttis vana hindamisjuhendi pealt skaala ja ei kontrollinud seda üle, kas oli 45% või 50%," selgitas Püüa.

Ühele õpetajale jäi eksitus aga silma ning pool tundi hiljem vahetati skaala ära.

Info saadeti koolidele laiali täna.

"Me analüüsisime, kui suur võib olla see tõenäosus, et see vana hindamisjuhend võeti automaatselt üle. Üks asi oli see, et pool tundi, aga teine ka see, et täna õpetaja ju koolis kasutab ikkagi seda õiget skaalat. Me täna hommikul ikkagi otsustasime, et olla kindlad, juhime sellele tähelepanu. Täna ennelõunat läks kiri välja," kommenteeris Püüa Delfile.

Innove vabandab ebatäpsuse pärast.