Eesti Päevalehe tellitud ja Faktum & Ariko korraldatud uuringu tulemustest selgub, et üle kogu Eesti ei pea valdav osa inimesi seda maksu õiglaseks. Eluasememaa maksustamisele on vastu 63 protsenti kõigist inimestest, sama palju on vastaseid ka 2,5-kordse hinnatõusu pärast hambaid kiristavate tallinlaste seas.

Faktum & Ariko uuringutejuht Kalev Petti tõdes uuringu tulemusi kommenteerides, et vastuseis eluaseme juurde kuuluva maa maksustamisele on üsna sarnane peaaegu kõigis vanuse-, sissetuleku- ja haridusrühmades. “Millest see vastuseis on tulnud — kas see on loomulik või on seotud teema praeguse käsitlusega, ei oska öelda. Aga hoiak on küll väga selge,” kirjeldas Petti.

Võimalikuks põhjenduseks sellele, et maamaksu vastaste hulka Tallinnas võib võrrelda muu Eestiga, pidas Petti korteriomanike tasandavat efekti. “Ühelt poolt võinuks eeldada Tallinnas rohkem maamaksu vastaseid, kuid teisalt on see teema korteriinimestele suhteliselt abstraktsem,” spekuleeris ta.

Uuringufirma küsis Päevalehe palvel inimestelt ka seda, kas maksumäära tõusuga linlaste rahakotti augu lõiganud linnavalitsus peaks tagasi astuma. Tulemustes avaldub selgelt pealinnas ainuvõimu nautiva Keskerakonna valijaskonna mõju — 44 protsendi arvates ei peaks linnavalitsus tagasi astuma, Savisaare juhitava linnavõimu lahkumist soovib 35 protsenti linlasi.

Faktum & Ariko uuringutejuhi veendumusel on neis tulemustes selge venekeelsete elanike mõju, mis ilmneb ka vastajate emakeelt vaadates. “Siit jookseb veelahe, sest Tallinnas on ikkagi Keskerakonna valitsus,” tõdes ta. Üllatuslikuks pidas Petti hoopis asjaolu, et just kõrgharidusega inimeste hulgas on kõige rohkem neid, kes ei pea linnavalitsuse tagasiastumist vajalikuks. “Võib-olla saavad kõrgemalt haritud aru sellest, et maksutõus oli plaanitud ning mitte mingi apsakas, mille pärast tagasi astuda,” spekuleeris Petti.

Faktum & Ariko küsitles Eesti Päevalehe tellimusel üle-eestilise uuringu raames 1.–7. aprillini 500 inimest.

Eesti omanike keskliidu peasekretär Taavi Madiberk ütles, et selline konsensus on ühiskonnas ammu olemas olnud — kodu peaks olema maamaksust vabastatud. “Seisame selle eest, et osalusdemokraatia ka jõuaks reaalse tulemini: inimeste arvamust võtaks kuulda ka parlament ning muudatus viidaks sisse seadusandlikul tasandil,” sõnas Madiberk.

Madiberk ütles, et liidu kogutud 6600 allkirja maksuvabastuse toetuseks antakse riigikogule üle koos soovitusliku seaduseelnõuga.

Lisaks pöördub liit maamaksu küsimuses ka õiguskantsleri poole ja kavatseb aidata kohtusse jõuda konkreetsete koduomanike maamaksu juhtumitel.

Madiberk rõhutas, et soov maamaksu tõstnud Tallinna linnavalitsus ametist tagandada on omaette küsimus. “Eesti omanike keskliit ei võitle Tallinna linnavalitsuse vastu, vaid koduomanike huvide eest,” sõnas peasekretär.