Enamik helistanutest soovib abi linnaruumis viga saanud lindudele. Tavaliselt on selleks vares, tuvi või kajakas, teatas ELS Delfile.

ELSi infotelefonile vastab vabatahtlik Triinu Priks, kelle sõnutsi on murelik inimene enne ELSiga ühendust võtmist juba helistanud loomaaeda, mõnele veterinaarile ja päästeametisse. “Inimestel on mure vigastatud looma pärast, kellele nad ei ole saanud abi ei ühest ega teisest kohast. Kes siis aitab vigastatud lindu?”

ELS aitas eelmisel aastal ainuüksi Tallinna ühes asenduskodus taastuda 30 linnul, enamasti vigastatud või pesast välja kukkunud kajakatel, tuvidel ja varestel. Linnud said ravi veterinaarkliinikus ning juhul kui linnul oli paranemislootust, viidi ta edasi asenduskodusse. 30 linnust 26 paranesid ja lendasid minema ning 2 viidi sügise saabudes edasi taastuma Nigula Metsloomade Taastuskeskusse, kaks lindu kahjuks surid.

Looduskaitseseaduse kohaselt korraldab looma abitut olukorda põhjustavate asjaolude kõrvaldamist ning abitusse olukorda sattunud või vigastatud looma vedu ning loodusesse tagasiviimist päästeteenistus või Riiklik Looduskaitsekeskus. Vigase või haige looma elujõulisuse taastamist korraldab Riiklik Looduskaitsekeskus. Kahjuks ei ole neil asutustel riigi poolt ette nähtud piisavalt ressursse, et loomi alati ja operatiivselt aidata ning selle tõttu tulebki vabatahtlikel loomasõpradel annetuste toel loomi aidata.

ELS, mis tegutseb vaid annetuste toel ning mida ei finantseerita riigi poolt, kutsub inimesi üles annetama hädas olevate loomade heaks, annetades sobiva rahasumma ELSi kontodele Ühispangas: 10002019856000 ja 10220023863010. Samuti saab annetada, helistades telefonidele 900 7225 (25 krooni) ja 900 7200 (100 krooni).

Eesti Loomakaitse Selts tegutseb 2000. aasta kevadest. ELS on loomasõpru ühtekoondav mittetulundusühing, mille missiooniks on abi vajavate loomade heaolu tagamine ja parandamine ning loomade väärkohtlemise ennetamine. Missiooni viiakse ellu loomade otsese abistamise, avalikkuse teavitamise ja inimeste koolitamise ning õigusloomes osalemise ja loomakaitsealase järelevalve teel.