Londonis resideeruv endine Reformierakonna poliitik Anna-Maria Galojan andis eile õhtul Facebooki vahendusel teada, et tema vahistamismäärus on tühistatud.

„Täna oli pikk, väsitav, aga hea päev - Eesti Justiitsministeeriumi ja Michali poolt väljastatud Euroopa vahistamismäärus tunnistati ebaseaduslikuks ja tühistati täielikult!" teatas Galojan eile Facebookis.

Justiitsministeerium teataski täna õhtul loo kommenteerimiseks, et justiitsministeeriumi saabus täna õhtupoole Interpoli kanalite kaudu info, et tulenevalt Ühendkuningriigi õigussüsteemi erinevusest Mandri-Euroopa õigussüsteemist, on Ühendkuningriigil erinev arusaam õigusasutuse definitsioonist ning sellest tulenevalt ei tunnistatud Eesti justiitsministeeriumi koostatud Euroopa vahistamismäärust (EAW).

Eesti süsteem on justiitsministeeriumi teatel analoogne näiteks Leedu ja Taaniga, kus jõustunud kohtuotsuse täitmiseks koostab Euroopa vahistamismääruse justiitsministeerium.

"Varasemas praktikas ja juhtumitel ei ole Eestil sellist vastuolu tekkinud Ühendkuningriigiga ja kindlasti püüame saada täpsemat informatsiooni, kuna nagu varem öeldud, Eesti riik ei ole sellises loovutamismenetluses osaline ja seetõttu saame infot läbi Interpoli ja keskkriminaalpolitsei kriminaalteabe büroo," teatas justiitsministeerium.

Galojani loovutamise menetlus jätkub teise astme kohtus. Peale täpsema info saamist, kui Ühendkuningriigi kohtupraktika näitab vajadust täpsustada Eesti seadusandluses Euroopa vahistamismääruse väljaandmist, siis analüüsib justiitsministeerium olukorda ning annab sellest ka avalikult teada.

Galojan mõisteti viieks kuuks reaalselt vangi peaaegu 60 000 euro varastamise eest ajal, mil ta oli Eesti Euroopa liikumise juht. Peale karistuse jõustumist ei ilmunud Galojan aga vanglasse kohale, vaid põgenes Inglismaale. Peale seda selgus, et kui vangi mõistetud kurjategija ei ilmu õigeks ajaks vanglakaristust kandma, siis ei saagi teda selle eest veel eraldi karistada.