Justiitsministeeriumi sotsiaalhoolekande talituse nõunik Elo Liebert ütles BNS-ile teisipäeval, et kokku kontrolliti 800 inimese silmanägemist ning jagati välja 700 paari prille.

Lieberti sõnul vajasid mõned inimesed prille nii lähedale kui ka kaugele nägemiseks ning said seetõttu mitu paari.

Kuidas prillivajadus jagunes vanglate kaupa, samuti kinnipeetavate ja vanglatöötajate, tänavalaste ja sotsiaalasutuses elavate vanglast vabanenute vahel, selgub järgmiseks nädalaks.

Inglise silmaarstidel oli Lieberti sõnul kaasas 3000 paari prille, nende hulgas ka lastele mõeldud prillid ja päikeseprillid.

Jagamisest üle jäänud prillid jäävad sotsiaalse rehabilitatsiooni keskusesse, mille töötajad hakkavad koostöös keskvangla silmaarstiga regulaarselt käima kinnipidamisasutustes vangide silmi kontrollimas ning neile prille jagamas, rääkis ta.

Vangide ja vanglatöötajate silmade kontrolli viis Eestis läbi rahvusvaheline kristlik vanglahoolekande organisatsioon Prison Fellowship International koostöös heategevusorganisatsiooni Vision Aid Overseas, justiitsministeeriumi ning sotsiaalse rehabilitatsiooni keskusega.

Sotsiaalse rehabilitatsiooni keskuse juhatuse esimees Avo Üprus ütles enne kontrollimist BNS-ile, et kolmveerand kontrollitavatest on vangid ning veerand vanglatöötajad. Samuti viibisid optikud varjupaigas, kus elavad vanglast vabanenud inimesed, ning tänavalaste varjupaigas.