Sel nädalal selgus, et EKRE noortekogu Sinine Äratus on võltskontode abil üritanud sotsiaalmeedias mõjutada avalikku arvamust. Sinise Äratuse juht Ruuben Kaalep tunnistas, et tema on valeidentiteedi abil isegi saavutanud ühe oma artikli avaldamise EPLi arvamusportaalis.

Saare sõnul pole vast kellelegi uudis, et meie idanaaber viib pidevalt läbi infooperatsioone eesmärgiga külvata läänemaailmas hirmu ja segadust, mõjutada valimiste tulemusi endale sobivas suunas ning levitada Euroopat lõhkuvaid seisukohti. Sageli on nende koostööpartneriteks äärmuspopulistlikud jõud.

"Eesti uurivad ajakirjanikud on teinud head tööd ning paljastanud Sputniku, Objektiivi ja parempopulistide kahtlased töövõtted ja varjatud mõjutustegevuse. Eesti parempopulistide tegevus on kui Kremli õpikust maha kirjutatud. Ka nemad kasutavad trollivabrikuid, seavad kahtluse alla euroopalikud väärtused ning levitavad valeuudiseid," kommenteeris Saar.

Tema sõnul on väga oluline, et sotsiaalmeediavõrgustikud on mõistnud olukorra tõsidust ning alustanud oma platvormide puhastamist trollidest, valekontodest ja vihakõnest. Kuid veelgi olulisem on, et iga Eesti inimene säilitaks eluterve kriitikameele, märkaks varjatud mõjutustegevust ning astuks selle vastu välja.

"Kogemust peaks meil ju küllaga olema – viiskümmend aastat suutsime lugeda ridade vahelt ja välja naerda nõukogude propaganda. Miks ei peaks me nüüd, vabas Eestis, suutma välja vilistada Kremli poliitööbikud?" lootis Saar.