Tegelikult proovisid sealsed võimud kilekottide kasutamist piirata juba 2009. aastal, mil määrati, millisest materjalist kilekotte võib kasutada. Hiljem selgus, et lihtsate vahenditega on pea ilmvõimatu tuvastada, kas kasutatavad kotid vastavad normidele või mitte.

See viis selleni, et läinud aasta lõpus sai Indiast esimene suurriik, kes keelustas täielikult oma pealinnas plastikottide kasutamise, kirjutas prügifirma Ragn-Sells oma uudiskirjas. Erandina võivad plastist kotte kasutada vaid meditsiiniasutused.

Lennujaamas tuleb kilekotid loovutada

Indiasse reisijad peavad samuti seda meeles pidama, sest lennujaamas palutakse nüüdsest külastajatel kilekotid loovutada.

Suure tõenäosusega ei lahenda see keeld veel nende ökoprobleeme, kuid esimene ja väga kardinaalne samm on astutud. Paraku tuleb tõdeda, et plastijäätmed ei ole ainult India ja teiste arengumaade probleem, vaid sellest on saanud tõeline oht kogu maailma looduskeskkonnale.

Tänapäeval tuntud kilekotid hakkasid laiatarbena levima alles 1970-ndatel. Nelja aastakümnega oleme jõudnud hetkeni, kus igas minutis kasutatakse umbes miljon kilekotti. On ju tavapärane, et poes pakitakse kõik asjad eraldi läbipaistvasse kilekotti, mõned asjad isegi topelt.