Täna otsustas Tamil Nadu ülemkohtu Madurai kolleegium Indias 18. oktoobril 2013 kinni peetud firmale AdvanFort kuuluva laeva Seaman Guard Ohio meeskonnaliikmed vabastada kautsjoni vastu. Vabastamise tingimused ja üksikasjad selguvad lähiajal. Laeva meeskonnaliikmed vabanevad eeldatavasti selle nädala lõpul, teatas välisministeerium.

Abistamaks mehi vanglast vabanemisel ning nende edaspidiseks toetamiseks sõidab Chennaisse Eesti New Delhi saatkonna konsul Margus Särglepp. Eesti saatkond Indias lahendab koostöös laevafirmaga AdvanFort Eesti kodanike vabanemise järel nende elukorralduse praktilised küsimused.

Eesti saatkond Indias on teinud kõik selleks, et tagada meestele asjatundlik juriidiline abi, samuti selleks, et meeste tingimused kinnipidamise ajal oleksid inimlikud ning turvalised. Regulaarsetel kohtumistel on konsul meremehi abistanud hügieenivahendite, ravimite ja muu vajalikuga.

Välisministeerium ja Eesti saatkond Indias on järjepidevalt suhelnud India ametivõimude ja teiste kaasatud riikide esindajatega.

Välisministeeriumi esindajad on hoidnud püsivalt ühendust laeva meeskonnaliikmete lähedastega nii vahetutel kohtumistel kui ka e-posti ja telefoni teel. Lisaks on välisministeerium aidanud lihtsustada omaste suhtlust laeva meeskonnaliikmetega ning koostöös Ühendkuningriigi kolleegidega varustanud kinnipeetavaid esmatarbekaupadega.