"Sisuliselt on need ju kompensatsioonimandaadid, mis selle riikliku nimekirjaga jagatakse. Mõned nimetavad seda ka parteibroilerite sissesaamise nimekirjaks, kus siis tõesti 200-300 häälega on võimalik riigikokku pääseda. See ei ole tegelikult õige, et inimesed on riigikogus, kui nad näiteks Edgar Savisaare selja taga kandideerivad ning tema tuules paarisaja häälega sisse saavad," ütles Sooäär Delfile.

Sooääre arvates tuleks erakondade üldnimekirjad, ehk tema enda sõnade järgi n-ö kompensatsioonimandaadid sootuks kaotada. "Siis oleks palju reaalsem ja selgem, et nendel inimestel, kes on riigikokku valitud, on tõesti rahva enamuse usaldus," märkis Sooäär, kes ise on Reformierakonna üldnimekirjas 45. kohal.

"Minul on täiesti ükskõik sellest olnud, kus ma seal riiklikus nimekirjas olen. Mina olen riigikogus oma piirkonna mandaadiga, mul on oma valijate mandaat selja taga ja mind absoluutselt ei huvita, mis selles riiklikus nimekirjas toimub," lisas ta.

Ei tahtnud olla saarte peibutuspart

Imre Sooäärt on ikka seostatud saartega ja tema varasemad kandidatuurid on ka seal üles seatud, nüüd on poliitik piirkonda vahetanud ja kandideerib hoopis Tallinnas.

"Ma kandideerin Tallinnas, kuna ma ei tahtnud olla peibutuspart saartel. Kuna mu elu on järgmiseks neljaks aastaks niikuinii Tallinnas, siis milleks kandideerida saartel peibutuspardina?" küsis Sooäär ja lisas, et piirkonna vahetus oli tema enda otsus.

"See on iga riigikogu liikme, iga kandidaadi enda vaba valik, kus piirkonnas kandideerida. Keegi ei ole mind sundinud kuskil mujal kandideerima," kinnitas Sooäär.