Reformierakonna fraktsiooni liige Imre Sooäär kirjutas Facebookis, et istungi lõpuks kogunes saali veidi üle tosina rahvasaadiku, et asutada toetusrühm ja sellele esimees valida.

Kandidaate seati üles kaks: Martin Helme ja Imre Sooäär, mis tuli EKRE liikmetele ilmselt ootamatult, sest Sooääre kinnitusel järgnes midagi ennekuulmatut.

"Martin Helme luges paaniliselt ühenduse asutajaliikmete hääli kokku ja nähes, et hakkab esimehe kohta kaotama, haaras ta allkirjadega asutamisdokumendi ja põgenes saalist, ignoreerides sellega riigikogu töö- ja kodukorra seadust ja võttes võimaluse ühenduse esimehe demokraatlik valimine lõpuni viia," rääkis Sooäär.

Kui esimehe kandidaate seatakse üles üks, siis üldjuhul ühendustes valimist ei toimu. Kui aga on rohkem kandidaate, toimub demokraatlik valimine. Kuna Helme lahkus koos asutamisdokumendiga, takistades sellega juhatuse valimist, siis ei osanud Sooäär täpselt öelda, kes asutajatena alla jõudsid kirjutada.

"Kindlasti olid asutamiskoosolekul kohal enamik EKRE fraktsiooni liikmeid, Priit Sibul, Helir Valdor Seeder, Heidy Purga, Kalle Palling, Eerik-Niiles Kross, Mati Raidma, Kristjan Kõljalg, Andre Sepp, Laine Randjärv ja mõned veel," loetles Sooäär.

"Asutajatel oli tõesti siiras soov luua erakondade ülene koostöökogu, kus kooseluseaduse edasist menetlust konstruktiivselt arutada ja lahendusi leida," sõnas Sooäär. "Demokraatliku esimehe valimise protsessi takistamine kolleeg Helmele au ei tee."

Lõbusad parlamendimängud

Martin Helme nimetas täna toimunut lõbusateks parlamendimängudeks. Helme rääkis Delfile, et ta kuulutas välja traditsioonilise pere kaitse grupi, mille vastu sõbralikud Reformierakonna liikmed näitasid üles massilist huvi ja tahtsid kohe teha lõpliku vormistamise ning juhtide valimise. 

Helme selgitas, et ta teadis veel inimesi, kes grupiga liituda soovivad ja  ei jooksnud ära, asutamispaberid näpus, vaid läks neid inimesi maja peale otsima. Küsimusele, kas neid inimesed ei oleks saanud grupiga liituda hiljem, vastas Helme, et oleks nii- ja naapidi saanud teha.

Helme sõnul oli Imre Sooäärel juba saadikugrupiga liitumisel kuri plaan grupi töö peapeale pöörata. "Iva on väga lihtne, me tegime oma grupi, mis on poliitiline ja ideeline erinevalt näiteks Eesti-Läti toetusgrupist ja nüüd taheti uutele tulijatele koht kätte näidata," rääkis Helme. "Otsime sinna toetusgrupp ikka kõik need inimesed, kes traditsioonilise pere eest seista tahavad ja et nad jõuaksid ka liituda enne kui Imre Sooäär selle grupi esimeheks valitakse."

Helme sõnul kuulutati täna toetusgrupi moodustamine välja, millal see täpselt moodustataks ja millal juht valitakse, seda ei osanud Helme veel öelda. "Sellega ei ole mingit kiiret rabistamist vaja. Seda tehakse nii nagu asjaosalised soovivad," sõnas ta.

Hetkel on toetusgrupiga liitumiseks soovi avaldanud umbes 20 riigikogu saadikut, nende hulgas ka Reformierakonna saadikud ja loomulikult on nad oodatud ka asutamiskoosolekule. Paberid on praegu EKRE fraktsioonis laua peal, et kõik soovijad saaksid toetusgrupiga veel liituda.