Saadikurühma loomise algataja Martin Helme ütles täna Delfile: "Sooäär muidugi vahutab vihas, sest tal ei õnnestunud seda tuksi keerata, see oli selge eesmärk - kõik, mis on ilus ja hea, ära perverteerida, ja kui ei õnnestu perverteerida, siis ära naeruvääristada."

Imre Sooäär ütles Delfile, et Helme mõttekäik on veidi paranoiline. "Mul pole mingit ambitsiooni olnud midagi tuksi keerata ega saadikurühma esimeheks saada. Minu kandidatuuri esitasid kohapeal teised kolleegid. Samuti pole mul mingit vihavahtu tema vastu," lausus Sooäär.

"Kolleeg Helme peaks arvestama sellega, et riigikogu saadikuühendused ongi ühisosa otsimiseks erinevate arvamuste vahel ja erakondadeüleseks koostööks. Neid ei saa monopoliseerida, nii nagu tema ühenduse asutamiskoosolekul juhatuse valimistel käitus," sõnas Sooäär.

Riigikogus saadikuühendust luues tuleb järgida demokraatia reegleid. "Väljaspool riigikogu on võimalik asutada mis iganes ühendusi ja valida endale meelepärane juhatus," kommenteeris Sooäär. "Riigikogus tuleb paraku arvestada arvamuste paljususega."

Kõigil saadikuil oli kohustus istungil osaleda

"Lisaks parlamendi kirjutatud reeglitele kehtivad ka head tavad ja viisakus teiste saadikute vastu. Asutamiskoosolekul valitakse alati ka esimees. Sealt põgenemine ettekäändega, et oli vaja teisi saadikuid leida, on lapsik. Kõigil saadikuil oli kohustus osaleda riigikogu istungil, kus riigikogu juhataja saadikuühenduse loomise välja kuulutas. Kui EKRE-s on probleem saadikute saali saamisega, siis selle pärast ei pea kannatama ülejäänud riigikogu liikmed," kommenteeris Sooäär.

Sooääre sõnul on perede väärtustamise toetusgruppi igal juhul vaja, sest teemasid, kus on vaja ühisosa leida, jätkub piisavalt. "See pole ainult kooseluseaduse menetlemine, vaid ka perede toimetulek, alla vaesuse piiri elavad pered, purunenud ja hädas olevad pered jne," loetles Sooäär.

"Kui Helme saadikute poolt allkirjastatud asutamisdokumendiga välja ei ilmu, siis tuleb alustada protsessi otsast peale ja saadikuühendus saab igal juhul loodud. Tahan teha ettepaneku valida selle toetusrühma juhiks Yoko Alendri, kes on neil teemadel ka enne sõna võtnud ja eeskujuliku emana oleks õige inimene seda saadikurühma vedama."

Eile tekitas elevust, et Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna algatatud traditsioonilise perekonna kaitse saadikuühendus jäi loomata, sest Martin Helme lahkus koos asutamisdokumendiga saalist, kui saadikurühma juhi kandidaadiks seati lisaks temale ka Imre Sooäär. Helme sõnul teadis ta majas olevat veel inimesi, kes sooviks saadikurühma kuuluda, ja läks neid otsima.

Nüüd on saadikurühma tegelik loomine aga paariks nädalaks ootel, sest Helme on hetkel Brüsselis, järgmisel nädalal on riigikogus aga istungitevaba nädal.