Menetluse alus on ühe Pärnumaal elava naise avaldus. Vanem naine pani Mõisa veenmise tõttu tema laenu tagatiseks panti oma maja, ütles Pärnu prokuratuuri vanemprokurör Ly Tartu Pärnu Postimehele. Mõis ei tasunud laenusummat lepingus ette nähtud 29. aprilliks, seega läheb naise maja müüki.

Mõis laenas mullu oktoobris eraisikult notariaalse lepingu alusel 100.000 krooni ja lubas tagasi maksta 150.000 krooni. Viivisena leppisid osapooled kokku ühe protsendi päevas, seega kasvab laenusumma alates 29. aprillist 1000 krooni päevas.

Pärnu prokuratuuri abiprokurör Jane Pajus ütles ajalehele, et alus menetluse alustamiseks oli olemas. “Uurimise käigus tuleb kontrollida mitut versiooni, millest praegu on ennatlik rääkida,” sõnas ta. Prokuratuur saatis kriminaalasja menetluseks Pärnu politseiprefektuuri.

Noormees, kellelt Mõis raha laenas, ütles ajalehele, et Mõis võttis temaga eelmise nädala lõpus ühendust ja teatas, et asi saab korda. Ravitseja rääkis laenuandjale, et tema õde paneb oma maja panti ja tema tasub võla.

Esmaspäeval tuli Mõis välja uue versiooniga. “Ta ütles, et võla maksab ära tema ema, kes pidi selleks ära müüma mingi talle kuuluva maa,” rääkis noormees. Asi pidi korda saama selle nädalaga.

Eelmisel aastal laenu võtta soovides suutis Mõis üht Pärnumaa aleviku elanikku veenda laenu tagatiseks vormistama tolle silikaattellistest maja. Laenuvajadust põhjendanud Mõis sellega, et vajab raha äri käivitamiseks, nimelt on ta peagi avamas oma kliinikut Šveitsis. Maja omanik oli Mõisaga varasemast tuttav ning hindas teda kui taimedega ravitsejat.

Rahalised suhted naise ja ravitseja vahel tekkisid ülemöödunud aastal, kui Mõis laenas naiselt esmalt 7000 ja siis 5000 krooni. Need summad on praeguseni tasumata, kirjutas Pärnu Postimees eelmisel nädalal.

Mõisal on probleeme ka tema turvamehega, kelle sõnul on ravitseja talle võlgu paari kuu palga. Mõis ise süüdistab meest vägivaldses katses intiimselt läheneda ning kinnitab, et 20.000-kroonise kuupalga kohta pole mingit kirjalikku lepingut. Siiski kirjutas ta märtsis Pärnu Postimehes, et maksis mehele 40.000 krooni.

Pärnu maksuameti direktor Jaan Krinal ütles ajalehele, et Mõis on tõenäoliselt läinud vastuollu ka maksuseadusega. Kui ta kinnitab, et on maksnud turvamehele palka, siis oleks tal tulnud deklareerida ja üle kanda sotsiaal- ning tulumaks. “Me kontrollime ja kui ta pole seda teinud, pöördume samuti politseisse,” lisas Krinal.

Maksuameti andmeil pole ravitsemisega elatist teeniv Mõis end ettevõtjaks registreerinud.