Mitu kuud elupaiga kaotamise hirmus elanud naine tõdes, et ajakirjanduse abita poleks tal tõenäoliselt enam kodu, sest Mõis oli silmapiirilt kadunud ja võla tasumise tähtaeg ammu möödas. “Nüüd olen talle andeks andnud,” sõnas naine Pärnu Postimehele.

Möödunud aasta oktoobris Mõisale maja tagatise vastu 100.000 krooni laenanud noormees oli Mõisale võla tasumiseks mitu korda pikendust andnud. Mõis oli lubanud aprilli lõpuks tasuda 150.000 krooni, kuid polnud tähtajaks sentigi maksnud. Viivisena lepiti kokku üks protsent päevas, seega kasvas laenusumma alates 29. aprillist 1000 krooni päevas.

Laenuandja oli nõus ootama mai lõpuni: kui Mõis tasub selleks ajaks koos viivistega 180.000 krooni, siis maja müüki ei lähe.

Mai viimasel päeval käisid Mõis koos oma emaga ja Mõisa võla tagatiseks maja pantinud naine notari juures tehingut vormistamas. Mõisa võla maksis tema ema.

“Võlasumma koos intressi ja viivistega olnuks suurem, kuid ma ei hakanud rohkem küsima, see on minu jaoks normaalne lahendus,” sõnas noormees, kellelt Mõis raha laenas.

Pärnu prokuratuuri vanemprokurör Ly Tartu ütles, et oma maja pantinud ja Mõisa suhtes kriminaalmenetluse alustamiseks avalduse kirjutanud naine ning Mõisa ema käisid prokuratuuris, et kriminaalmenetlus lõpetada.

“Võla tasumisest menetluse lõpetamiseks ei piisa, asi tuleb lõpuni uurida,” sõnas Tartu.

Menetlust alustati ühe Pärnumaa elaniku avalduse alusel, kes Mõisa veenmise tõttu pani tema laenu tagatiseks panti oma maja. Et Mõis ei tasunud laenusummat lepingus ette nähtud 29. aprilliks, pidi maja müüki minema.

Pärnu prokuratuuri abiprokurör Jane Pajus ütles, et alus menetluse alustamiseks oli olemas. Kriminaalasi saadeti menetluseks Pärnu politseiprefektuuri.

Pärnu maksuameti direktor Jaan Krinal märkis, et Mõis on tõenäoliselt läinud vastuollu ka maksuseadusega. Kui ta kinnitab, et on maksnud turvamehele palka, oleks tal tulnud deklareerida ja üle kanda sotsiaal- ja tulumaks.

“Me kontrollime ja kui ta pole seda teinud, pöördume samuti politseisse,” on Krinal öelnud. Maksuameti andmeil pole ravitsemisega elatist teeniv Mõis end ettevõtjaks registreerinud.