Toomas Hendrik Ilvese kõnede ja esseede kogumik ilmub koostöös kirjastusega Varrak sügisel, kindlasti pärast presidendivalimisi ja sõltumata nende valimiste tulemusest, ütles Delfile presidendi nõunik Olari Koppel.

President Ilves on oma ametiajal pidanud umbes 400 kõnet ja lisaks sellele kirjutanud ka pikemaid esseesid ja lühemaid eessõnu erinevatele raamatutele, selgitas Koppel. "Kogumikku mahub neist väike, kuid loodetavasti kõige tuumakam osa, orienteeruvalt 50-55 kõnet ja paar pikemat kirjatööd," täpsustas riigipea nõunik.

"Ühelt poolt on valiku aluseks iga konkreetse kõne mõju ja selles sisalduv sõnum. Teisalt ja peamiselt peaks see valimik andma panoraamse pildi Eesti kodanikke ja kogu ühiskonda mõjutanud teemadest ja probleemidest ajavahes 2006-2011 riigi esikodaniku pilgu, suu ja sule läbi ning olema sellisena mõistetav ka aastakümnete pärast. Seetõttu jäävad raamatust välja ka kitsalt tseremoniaalsed, päevakajalised ja –poliitilised kõned ja avaldused."

Koppeli sõnul on tegemist on president Ilvese ameti sisulisele poolele keskenduva raamatuga, sealt ei leia sündmuste kronoloogiat ega paraadpilte. Kõnetekstidele lisanduvad eessõna ja teemavaldkondi liigendavad kommentaarid.

Raamatusse mahtuva valikuga teevad tööd Marek Tamm Varrakust, presidendi nõunikud Kaarel Tarand ja Olari Koppel. "Lõpliku valiku teeb mõistagi autor ise."

Presidendi kõnede raamatu trükiarv pole veel täpselt paigas. "Kirjastus ei ole seda veel lõplikult otsustanud, kuid eeldatavasti jääb esmatrüki tiraaž paari tuhande eksemplari suurusjärku."

Presidendi kantselei ei kanna teose üllitamisega mingeid kulutusi, sõnas Koppel. "Raamatu annab välja kirjastus Varrak, kellega Toomas Hendrik Ilvesel on varasem väga hea koostöökogemus. Autor loobub honorarist ja teistest tasudest, nagu ta talitas ka oma 2006. aasta essee- ja kõnekogumiku “Eesti jõudmine” puhul."

Ka pole veel teada, kuidas raamatut poelettidelt küsima peab. "Praegu ei ole kogumiku pealkiri veel lõplikult kinnitatud," ütles Olari Koppel.

Augusti lõpus ilmub ka Soomes raamat president Toomas Hendrik Ilvese kõnede ja tekstidega, mille on koostanud ja toimetanud politoloog Iivi Anna Masso. Kirjastuse soovil sisaldab raamat "Omalla äänellä" ka pikemat intervjuud Eesti riigipeaga.