„Nõuded, et eelarve puudujäägi piir peab olema kolm protsenti ja võla ülempiir 60 protsenti SKT-st, on üheselt mõistetavad. Teame, et kui riigivõlg ületab teatud piiri, käivitub allakäiguspiraal,“ ütles Ilves.

Eesti riigipea lisas, et ühiselt kokkulepitud reegleid täitvate riikide valijad ei nõustu lõpmatult aitama riike, kes neid reegleid eiravad. “See pole demokraatia seisukohalt kestlik,“ sõnas ta. “Kui pole vastutustundlikkust, siis ei ole ka lõputut solidaarsust vastutustundlike riikide poolt.“

Eesti viimaste aastate majanduslikke otsuseid kommenteerides märkis Ilves, et Eesti säästuprogramm oli pikas plaanis kasvupoliitika. “Edasiliikumiseks oli tarvis tõsiseid reforme. Kui finantskriis 2008. aastal algas, ei olnud Eestil võimalust Euroopa Keskpangalt abi küsida. Meil ei olnud muud valikut kui kärpida väljaminekuid,” tõdes Ilves.

President esines Berliinis Saksamaa välispoliitika ühingu German Council on Foreign Relations ja German Marshall Fund of the United Statesi kutsel. Ettekannet olid kutsutud kuulama tudengid, ajakirjanikud, mõttekodalased ja poliitikud.