„Avastuste ja uute tehnoloogiateta ei saa olla moodsat Eesti tööstust ega rikast Eestit,” vahendab presidendi kantselei Ilvese tänasel Eesti Tööandjate Keskliidu foorumil „Tuulelohe lend“ öeldud sõnu.

„Vaatamata viimaste aastate väga kiirele kasvule, kuulub Eesti majandus Euroopas veel järelejooksjate, aga mitte kohalejõudnute või liidrite hulka,“ selgitas president.

„Meie sihiks peab olema innovatiivne, teadusmahukas ja energiasäästlik majandus,“ lisas Ilves.

„Ja nüüd küsigem endilt: kas praegu Eesti ülikoolides ja teaduskeskustes makstavad palgad võimaldavad Eesti parimatel teadlastel jätta maha maailma tippülikoolid ja tulla tagasi kodumaale?“ jätkas riigipea. „Eesti majanduse tulevik nõuab siin minu hinnangul ratsionaalset otsust inseneriteaduse, loodus- ja reaalteaduste täiendava rahastamise kohta.“ President Ilves meenutas ka Eestis viimasel ajal omamoodi kurikuulsaks saanud väljendit „paindlikud töösuhted“ rõhutades, et paindlikkus ei saa olla tööandja ja turvalisus töötaja monopol.

President Ilves peatus pikemalt Taani kogemusel, nentides, et tööjõu täiend- ja ümberkoolitamine Taani moodi maksab oluliselt rohkem kui Eestis praegu selleks kulutatakse.

„Kui Eestis on järel- ja ümberõpet saanud kuus protsenti töötajatest, siis Taanis on see näitaja 30 protsenti. Seetõttu me ei saa ka rääkida „Taani mudelist“, kui me ei räägi toimivast ümberõppe korraldusest, kulude katmisest ja nende mahust,“ selgitas Ilves.

President Ilvese sõnul toimib Taanis laiem ühiskondlik kokkulepe, et edu, sidus ühiskond ja turvaline tulevik tuleb kõigil, ka ettevõtjatel, ühiselt kinni maksta.