Eesti riigipea loodab, et Euroopa Liit saab peagi Horvaatiaga läbirääkimised lõpetada, mis võiks olla positiivne tõuge ka teistele Lääne-Balkani riikidele poliitiliste ja majanduslike reformide jätkamiseks ning et Serbia, kelle reformid ja pühendumus liikumisel Euroopa Liidu poole on muljetavaldavad, saab sel sügisel ühenduse kandidaatriigi staatuse.

“Euroopa Liit – kui me tahame olla tõesti tugevad, oma piirkonna suhtes vastutustundlikud ja tulevikku vaatavad – ei saa endale lubada laienemisväsimust,” kinnitas president Ilves. “See oleks nõrkus, millele kaasaegse Euroopa kujundamisel ei tohiks olla kohta.”

Eesti riigipea sõnul on Ukraina ja Moldova lõimumine Euroopa Liiduga oluline Euroopa edukusele ja julgeolekule, sest mida rohkem euroopalikkust ja demokraatiat on Euroopa Liidu naabruses, seda tugevam ja stabiilsem on kogu Euroopa.

Samas pidas president Ilves vajalikuks üle vaadata Euroopa Liidu senised meetmed Valgevene suhtes ja otsida lisahoobasid Minski režiimi mõjutamiseks.

“Me peame ulatama abikäe Valgevene rahvale, kellelt on praegu võetud õigusriik ja demokraatia ning samal ajal kasutama väga täpselt suunatud sanktsioone režiimi vastu, et ei kannataks Valgevene tavakodanikud,” ütles president Ilves. “Euroopa Liit peab siin olema ühtne ja konkreetsete riikide majandushuvid ei saa lükata edasi hädavajalikke poliitilisi otsuseid Valgevene rahva aitamiseks.”