Riigipea sõnul tähendab riigi teenetemärk, et riik hindab ja tunnistab neid, kes on teinud rohkem, kui kutsetöö või teenistus seda otseselt nõuab, teatab vabariigi presidendi kantselei.

President Ilves meenutas, et teenetemärkide kavaleride seas on üle maailma teada ajaloolasi, kirjanikke ja teadlasi, Eestis tuntud kultuuri- ja spordiedendajaid, ajakirjanikke, riigiametnikke, kohaliku elu edasikandjaid ja perekonna tugevuse hoidjaid meie valdades ja linnades, aga samuti neid, tänu kellele on Eesti julgeolek nii väliselt kui sisemiselt kaitstud — Eesti kaitseväe välismissioonidel vapralt teeninud kaitseväelasi ja meie sisemaist turvalisust hoidvaid politseinikke.

Ilvese sõnul on teenetemärkide kavalerid need, kelle mõtetest ja tegudest saab Eesti tugevaks, suuremaks ja hoolivamaks.

„Just hoolivus on oluline vundamendikivi, millele ühiskond toetub. Riigi hoolivus tähendab hoolivust oma inimeste vastu. Hoolivus kaaskodanike vahel võib aga olla ka vaid soojas naeratuses, millega möödujat vaatame või ametniku mõistvas ja abivalmis suhtumises neisse, kes tema juurde on abi järele tulnud. Hoolivus on meie avali pilgus ja avali hinges,“ kõneles president Ilves.

Teenetemärkide kavaleride poole pöördudes ütles riigipea, et nemad kannavadki hoolivust Eesti riigi ja kaaskodanike vastu, mille eest Eesti neid tänabki.