Serbia märkimisväärset edasiminekut kinnitab ka Euroopa Komisjoni eilne eduraport. President Tadić nimetas Euroopa Liidu liikmelisust oma riigi strateegiliseks eesmärgiks.

“Nüüd vajab Euroopa Liit lähenemises Serbiale uue sammu astumist — oleks aeg hakata täitma Serbiaga mullu kevadel sõlmitud stabilisatsiooni- ja assotsiatsioonilepingut, mida Serbia juba ühepoolselt teeb ning nüüd on järg Euroopa Liidu liikmesmaade parlamentide ja valitsuste käes,” ütles Eesti riigipea. “Serbia koostöö rahvusvahelise tribunaliga sõjakurjategijate tabamiseks on järjest paranenud. Eesti leiab, et Serbia võiks liikuda Euroopa Liiduga ühinemisel jõuliselt edasi.”

Presidentide Ilvese ja Tadić’i kohtumisel räägiti ka olukorrast Lääne-Balkanil.

President Toomas Hendrik Ilves kohtumisel Serbia riigipea Boris Tadić’iga.

”Serbia on juba praegu Lääne-Balkanil Eesti suurim kaubanduspartner,” ütles president Ilves, kelle sõnul peaks siin kasu olema hiljuti sõlmitud Eesti-Serbia topeltmaksustamise vältimise lepingust.

”Mitmed Eesti edukad ettevõtted kaaluvad võimalusi Serbia turule sisenemiseks,” lisas president Ilves. ”Nii tunneb Viru Keemia Grupp tõsist huvi Serbia põlevkivi vastu ja teeb koostööd Belgradi Ülikooliga.”

President Tadić nimetas seda oluliseks ja perpektiivseks partnerluseks, mis on tihedalt seotud energiajulgeolekuga.

Ka mitmed Eesti infotehnoloogiafirmad otsivad võimalusi Serbias tegevuse alustamiseks ja näiteks Webmedia on juba Belgradis oma esinduse avanud.

President Ilves, kes esimese Eesti riigipeana külastab Serbiat, kohtub ka Serbia parlamendi spiikri Slavica Dukić Dejanović’i ja peaministri Mirko Cvetković’iga. ning esineb Belgradi raekojas loenguga ”Euroopa Liidu edasine laienemine — Eesti õppetunnid”.