Mais Turu-uuringute AS-i poolt läbi viidud küsitluse järgi valiks 36 protsenti küsitletutst presidendiks sotsiaaldemokraat Ilvese. Ametis oleva presidendi Rüütli toetus jääb Ilvese omale alla 12 protsendi ja Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare oma 25 protsendi võrra, kirjutab Eesti Päevaleht.

Aprilli algul tehtud uuring andis neile kolmele mehele enam-vähem sarnased toetusnumbrid. “Endiselt on Ilves väga selge liider eestlaste hulgas, kus ta omab 45-protsendilist toetust, edestades Rüütlit tervelt 26 protsendi võrra,” sõnasuuringu juht Tõnis Ormisson.

Mitte-eestlased eelistavad tema sõnul aga jätkuvalt Rüütlit (35 protsenti), kellele järgnevad Savisaar (24 protsenti) ja Ilves (15 protsendi).

Viie erakonna kandidaatide nimekirjas ei figureeri ka Savisaart. Küll kukkusid sealt mai keskel välja Peeter Tulviste, Laine Jänes, Liina Tõnisson ja Toomas Varek. Tulviste neljas ja Jänese kuues koht peaksid neile pakkuma teatavat moraalset rahuldust.

Vastanute käest küsiti ka nende teist eelistust pärast nelja kandidaadi kõrvaleheitmist. Ormissoni sõnul tõuseb Ilvese toetus siis 39 protsendini, Rüütli ja Savisaare oma jääb aga samaks. Savisaare “eemaldamise” ehk tema pooldajate teise eelistuse arvestamise korral kujuneb Ilvese toetuseks 43 protsenti ja Rüütli omaks 27 protsenti.

Parlamendiparteidest puudub vaid Rahvaliidu pöidlahoidjatel üks ja selge lemmik. “Keskerakonna toetajate puhul edastab Rüütel (34 protsenti) selgelt Savisaart (21 protsenti). Rahvaliidu toetajaskonna seas jääb Ilves (31 protsenti) vaid väga napilt Rüütlile (34 protsenti) alla,” sõbas Ormisson. “Näib, et selgusetus Rüütli kandideerimise osas on tekitanud segaduse ka Rahvaliidu toetajate leeris.” Reformierakonna, Isamaaliidu, SDE ja Res Publica valijate seas on ülekaalukas liider Ilves.

Turu-uuringute AS küsitles 5.–17. maini üle Eesti kokku 971 elanikku vanuses 18–74 aastat.