“Kokkuhoiu asemel soovib Riigikogu juhatus laiendada laristamisvõimalusi. See on absurd,” teatas Ilves pressiesindaja vahendusel BNS-ile.

Riigikogu juhatus tegi teisipäeval ettepaneku liita praegune 20-protsendiline maksuvaba esindustasu ja transpordikulud üheks kuluhüvitiseks. See oleks 30 protsenti saadiku palgast ja jääks maksuvabaks.

Riigikogu esimees Toomas Savi ütles teisipäeval ettepanekut tutvustades, et uue süsteemiga kaotaks saadik umbes 1000 krooni kuus.

Lisaks soovis juhatus hakata edaspidi väljastpoolt Tallinna ja pealinna lähedasi valdu pärinevatele saadikutele maksma 5000 krooni eluasemehüvitist, mis jääks saadiku enda käsutada.

Juhatus tühistas 1. novembrist sellistele saadikutele makstava 80-kroonise päevaraha ja ajaliselt piiramatu õiguse elada hotellis.

Savi viitas, et riigikogu liikmete sotsiaalsete tagatiste süsteemi väga põhjalik muutmine võib takerduda saadikute vastuseisu.

“Kahjuks on Riigikogu juhatus otsustanud tegelda kosmeetikaga,” teatas Ilves. “Minu hinnangul ei vasta tõele väide, et radikaalsemad ettepanekud ei leia parlamendi toetust.”

Ilves lisas, et kõik opositsioonierakonnad on väljendanud valmisolekut saadikute palgakorraldust otsustavalt muuta ja suure tõenäosusega liituvad selle sooviga keskerakondlased ja mõni reformierakondlane, kes on kehtivat korda kritiseerinud.

Mõõdukad esitasid riigikogu menetlusse eelnõu, mille kohaselt tuleb parlamendiliikme palk siduda lahti neljast keskmisest palgast, kaotada maksuvaba esindustasu ning hüvitada transpordi- ja elamiskulud vastavalt kuludokumentidele üldiselt kehtivas korras.

Samalaadse eelnõu esitas ka Rahvaliit.

Ilvese sõnul peab 15. oktoobril kogunev riigikogu vanematekogu võtma arutusele ka need kaks eelnõu.