Teist päeva Itaalias ametlikul visiidil viibiv Eesti riigipea leidis, et Euroopa Liidu ida-ja lõunasuunalise partnerluse osas peab valitsema tasakaal, sest mõlemad on samavõrd olulised, teatas presidendi kantselei.

President Ilves tänas Itaaliat Tallinnas asuva NATO kooperatiivse küberkaitse kompetentsikeskuse töös osalemise eest. ““On hea, et olete astunud Eesti ja meie teiste liitlaste kõrvale küberkaitse korraldamisel ning mõistate küberjulgeoleku kui riigipiire ületava probleemi tähtsust,“” lausus Eesti riigipea.

President Ilvese sõnul on Eesti jaoks väga oluline infotehnoloogia senisest efektiivsem kasutamine Euroopa Liidu sisejulgeoleku valdkonnas, mistõttu Eesti toetab EL justiits- ja siseküsimuste IT-agentuuri loomise ettepanekut ning loodab, et nõukogu jõuab selle loomise osas üksmeelele. ““Kuna just infotehnoloogia on üks märksõnadest, mille järgi Eestit tuntakse, on meie valitsus juba langetanud otsuse kandideerida IT-agentuuri asukohamaaks juhul, kui selle loomine leiab liikmesriikide seas heakskiidu,“” sõnas Eesti riigipea.

Samuti arutasid riigipead Euroopa Liidu tulevikku ning avaldasid lootust, et Lissaboni lepingu ratifitseerimine laabub edaspidi probleemideta.

President Ilves kohtus täna ka Itaalia esindajatekoja esimehe Gianfranco Fini ning välisministri Franco Frattiniga. Kohtumistel räägiti pikemalt veel Euroopa Liidu energiajulgeolekust ning rõhutati vajadust tagada Euroopa varustuskindlus ja sõltumatus üksikutest energiatarnijatest.

Täna õhtul kohtub president Ilves veel ÜRO Toitlustus- ja Põllumajandusorganisatsiooni (FAO) peadirektori dr. Jacques Dioufiga.