President Ilves viitas oma sõnavõtus Freedom House'i sel aastal avaldatud uuringule, kus mõõdeti poliitilisi õigusi ja tsiviilisikute vabadust kokku 194 riigis. Tulemuste põhjal jagati maad kolmeks: vabad, osaliselt vabad ja mitte vabad, teatas presidendi kantselei.

Vaba maad iseloomustab selle uuringu järgi poliitiline konkurents, austav suhtumine tsiviilõigustesse ja vaba ajakirjandus. Osaliselt vabal maal on mõningad piirangud poliitilistele õigustele ja tsiviilvabadusele ning tihtipeale probleemid korruptsiooniga. Mitte vaba maad iseloomustab peamiste poliitiliste õiguste puudumine ning laialdane ja süstemaatiline tsiviilõiguste piiramine.

"Kui vaadata omakorda neid riike Kesk- ja Ida-Euroopas, sealhulgas endistes Nõukogude Liidu osades, kuhu levis Raadio Vaba Euroopa 1991. aastal, siis jõudis see kokku ligi 400 miljoni inimeseni. Tänaseks elab nende riikide elanikkonnast vaid 25% meie mõistes vabas ühiskonnas, 15% osaliselt vabas ja 60% ei ela vabas ühiskonnas. Kahtlemata tegime me omal ajal head tööd, aga tegelikkuses on väga palju veel teha," lisas Eesti riigipea, kes oli aastatel 1984-1988 Saksamaal Raadio Vaba Euroopa Eesti toimetuse juhataja ning aastatel 1988-1993 Raadio Vaba Euroopa uurimisinstituudi analüütik ja uurija.

Paneeldiskussioonis osalesid Eesti riigipea Toomas Hendrik Ilves, USA konsul Münchenis Conrad Tribble, Hamburgi Ülikooli professor Hans J. Kleinsteuber, Raadio Vaba Euroopa esindaja Abbas Djavadi ja Deutsche Welle ajakirjanik Ingo Mannteufel.

1. mail osalevad president Ilves ja Evelin Ilves Püha Tooli kutsel paavst Johannes Paulus II õndsaks kuulutamise tseremoonial Vatikanis.

President Toomas Hendrik Ilves saabub Eestisse tagasi 2. mail.