Riigipea kohtus pärastlõunal Urmas Reinsaluga Isamaa ja Res Publica Liidust, Kadri Simsoniga Keskerakonnast, Kristen Michaliga Reformierakonnast ja Karel Rüütliga Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast.

Justiitsministeeriumis avaliku õiguse osakonna juhatajana, Riigikogu põhiseaduskomisjoni sekretariaadijuhatajana, Riigikontrolli peakontrolörina ja Tallinna Tehnikaülikooli avaliku õiguse professorina töötanud Ülle Madise on märtsist 2009 Vabariigi Presidendi õigusnõunik ja septembrist 2011 töötab ta ka Tartu Ülikooli õigusteaduskonnas riigiõiguse professorina. Ülle Madise on osalenud Eesti põhiseaduse kommenteeritud väljaannete koostamisel 2002 ja 2008 ning on 2012. aasta väljaande peatoimetaja.

„Ülle Madise on tunnustatud riigiõiguslane, sihikindel jurist, kellele on iseloomulikud objektiivne vaade, täpne sõna ja lepitav hoiak ning kes tajub selgelt kaasaegse ühiskonna vajadusi,“ sõnas president Ilves. „Ta oleks nii tugev õiguskantsler kui ka õiglane ombudsman.“

Michal: tema haridus ja teadmised teevad temast hea kandidaadi

Reformierakonna fraktsiooni esimehe Kristen Michali sõnul ootavad nad Madiselt „eeskätt tema mõtteid sellest rollist ning plaane, mida ta tegema hakkab, sest nagu öeldud, isik ei ole tundmatu ja sellel teemal ilmselt peatuma ei pea“.

„Isiklikult arvan, et Ülle Madise on Eestis tuntud ja hea mainega jurist, tema haridus ja teadmised teevad temast hea kandidaadi õiguskantsleri rolli. Lisaks akadeemilistele teadmistele on tal ka suurepärane ettekujutus avaliku võimu ja erinevate institutsioonide toimimisest,“ selgitas Michal.

„Õiguskantsleril peab veel olema ka piisavalt südant, et sekkuda kui põhiõigused vajavad kaitset, ja teha seda ka siis, kui see ei ole mugav ega populaarne. Indrek Teder sai selle rolliga hästi hakkama ning ehkki vastandumine võimule ei olnud kummaltki poolelt mugav, viis see sisus kindlasti parema kvaliteedini.“

Riigipea otsustab õiguskantsleri kandidaadi esitamise lähiajal. Õiguskantsleri nimetab ametisse Riigikogu Vabariigi Presidendi ettepanekul seitsmeks aastaks.

Senise õiguskantsleri Indrek Tederi ametiaeg lõpeb märtsis 2015.