"Tegemist on äärmiselt erandliku olukorraga - parlamendierakonna peakontor otsiti läbi, riigikogu kahe liikme kodud otsiti läbi ja nende kohale on tõstetud kriminaalkuriteo kahtlustus. Ootan, et riigiprokuratuur selgitaks seda kõike võimalikult kiiresti ja ammendavalt, mis aitaks avalikkusel mõista, mis ja miks toimub ning looks arusaamise, et riigiasutused mõistavad selles olukorras oma vastutust avalikkuse ees. Seni on avalikkust ilmselgelt vähe informeeritud," ütles Ilves presidendi pressiesindaja vahendusel BNS-ile.

Riigipea sõnul kinnitab see juhtum veel kord, et erakondade rahastamine peab olema läbipaistev, seaduslik ja kontrollitav.

"Erakondade rahastamise kontroll peab kindlustama, et avalik võim ei ole ostetav," märkis Ilves.

Kaitsepolitsei töötajad viisid reedel läbi mitu läbiotsimist, otsides muu hulgas läbi ka Keskerakonna peakontori ja sihtasutuse Tallinn 2011 ruumid. Riigiprokuratuuri teatel on läbiotsimised seotud Keskerakonna võimalikku mõjuvõimuga kauplemist puudutava kriminaalmenetlusega, mida alustati juba mõnda aega tagasi. Menetlust juhib riigiprokuratuur ja viib läbi kaitsepolitseiamet.

Kahtlustuse kohaselt kasutasid kaks Keskerakonda kuuluvat riigikogu liiget ebaseaduslikult ära oma ametikohast tulenevat mõjuvõimu, mõjutades sihtasutuse Tallinn 2011 otsuseid huvitatud osapoolele soodsas suunas, teatas riigiprokuratuuri pressiesindaja Kadri Tammai laupäeval BNS-ile. Vastutasuks oma ametikohast tuleneva mõjuvõimu ebaseadusliku ärakasutamise eest küsiti ja saadi rahalist toetust Keskerakonnale.

Keskerakond teatas laupäeval, et kahtlustusega on seotud riigikogu liikmed Priit Toobal ja Ester Tuiksoo. Erakonna teatel on riigiprokuratuuri esitatud kahtlustuse kohaselt Tallinn 2011 juhte mõjutatud eelistamaks ilutulestiku korraldamisel Jüri Luigele kuuluvat ettevõtet.

Lõuna-Eesti ärimees Jüri Luik võttis Keskerakonna teatel ühendust erakonna bürooga ning avaldas soovi parteid rahaliselt toetada. Mullu 28. juulil tegi Jüri Luik annetuse summas 300 eurot ja 30. augustil annetuse summas 200 eurot. Annetused on partei kinnitusel kajastatud ka Keskerakonna annetuste registris. "Avalikult kättesaadavate andmete põhjal on Jüri Luige näol tegemist ärimehega, keda on saatnud mitmed skandaalid. Keskerakonna büroo oleks pidanud antud ärimehe tausta kontrollima enne annetuse vastu võtmist, paraku seda ei tehtud," möönis partei laupäeval saadetud pressiteates.